Actie Tilburg nog geen revolutie…

donderdag 9 juni

Hahaha, de Revolutie in Tilburg was het bepaald nog niet, de actie van deze donderdagavond waartoe via Indymedia en Facebook was opgeroepen. De opkomst was mager, de zichtbare uitstraling van de actie gering. Aan beiden dient dus gewerkt te worden. Er is echter wel motivatie onder deelnemers om een vervolg te houden. Gesprekjes met omstanders maakten ook duidelijk dat er sympathie bestaat, en sowieso is het goed om contact met omstanders te hebben. Helemaal nutteloos was de actie dan ook niet. En er komt naar alle waarschijnlijkheid een vervolg

De actie was opgezet als een kleinschalig protest tegen bezuinigingen gecombineerd met een solidariteitsbetuiging met protesterenden in andere landen, van Spanje en Griekenland tot Egypte. Via Facebook hadden zich pakweg 11 mensen gemeld. maar  vanmiddag werd ik ingeseind dat er een studentenfestial was, op dezelfde pek. Checken op internet wees uit dat dit al om 18.00 uur begon. Dat hiep natuurlijk niet om onze  actie uit de verf te doen komen, maar het leverde misschien wel een enkee extra voorbijganger die ons aansprak op…

Toen ik – zes minuten te laat of zo, ik moest nog wat actiespul regelen – stond een klein handjevol mensen er al. Eéntje met zwarte vlag, anderen zonder materiaal. Ik voegde me bij hen, schudde wat handen. Politie kwam ook even kijken en informeren. Die wilden persé een aanspreekpunt. Dat werd ik w uiteindelijkn na nadrukkelijk duidelijk gemaakt te hebben dat we dit samen deden, en dan als ik aangesproken werd ik me de aanwezigen samen zou overleggen en dat er samen besloten zou worden. Geen ‘vertegenwoordiging’ van actievoerders naar het gezag, communicatie met politie is  al erg genoeg. De politie – drie, vier agenten, hielden ons eerst een beetje in de gaten. Toen ze gezien konden hebben hoe klein de groep bleef, en  hoe het er toeging – tussen stoïcijns en blijmoedig, maar zonder rellen… -, verdwenen  ze.

Er kwamen  erna nog een handvol mensen bij. Een deel was bekenden, een deel kende ik (nog) niet. Op het hoogtepunt waren er negen mensen, als ik goed heb opgelet. maar enkele ervan ware eerder nieuwsgierigen dan deelnemers. Mensen en gingen ook op wisselende tijden. Een tiental deelnemers over het geheel genomen,  daar kwam het ongeveer op neer. Weinig, jazeker. Ik had op 15 tot 20 gehoopt, en op iets meer mensen die zelf iets van spandoek of bord bij zich hadden.

Zelf had ik twee grote vellen bij me, en een paar stiften. Ter plekke enkele leuzen op de vellen geschreven: “Spanje, Egypte, Griekenland  – 1 Strijd Solidariteit” en “Solidarity against Austerity”. Dat laatste ontlokte een mede-demonstrant de opmerking in de zin dat er beter jip-en-janneke-taal gehanteerd kon worden. Maar die leus was dan ook niet op Nederlandstaligen gericht: zowel onder deelnemers als ongetwijfeld onder  voorbijgangers  zaten mensen voor wie Nederlands niet de eerste taal is.  meer leuzen, en spandoeken en dergelijke, waren welkom geweest. De twee vellen met leuen en  de zwarte vlag waren de enige fyseke actiematerialen die diets van een boodscgap overdroegen, afgezien van onze stemmen en lichaamstaal in gesprekken.

Een handvol keren spraken met name jonge mensen ons aan om t e vragen wat de bedoeling  was. Dat leidde tot aardige gesprekjes, waarin waadering gecombineerd met wat kritiek. Dat het niet zo erg duidelijk was voor voorbijgangers waar we voor stonden werd mede daardoor helder. Onder actievoerders zelf was ook wel discussie: heeft dit nut? Kan het beter, en zo ja hoe dan? Sowieso zou een flink spandoek met een heldere leus – tegen het bezuinigingsbeleid, voor solidariteit -een stap vooruit zijn. Maar een flyer die vanaf de actie aan voorbijgangers uitgedeeld kan worden, zou ook nuttig zijn, evenals een flyer van te voren om om tot de actie op te roepen. Dingen voor een volgende keer. Nu was het oproepen van mensen om mee te doen vrijwel geheel via internet gegaan. Allemaal geen ramp voor een eerste keer, maar wel iets om te verbeteren.

We hebben – maar toen stonden we nog maar met vijf mensen – nog we overlegd over een vervolg. Daar is toch wel wat animo voor, zeer  zeker ook bij mij. Met betere aankleding, betere voorbereiding, betere invulling – muziek op de actie, om maar iets te noemen – is er best iets goeds van te maken, iets dat verzet, solidariteit uitstraalt, en protest tegen bezuinigingsbeleid. Iets dat aanmoedigt tot deelname. Het voorlopige plan is dan ook om over twee weken weer zoiets te houden, maar dan op de Heuvel. Als daar zekerheid over is, lees je dat hier, en/of via Facebook en/ of via andere kanalen. Aan vervolg wordt derhalve gewerkt.

Advertenties

One Response to Actie Tilburg nog geen revolutie…

  1. Eric schreef:

    Elk echt protest begint met het op straat aanwezig zijn, met het real-life onderling praten, en dan is 10 mensen in Tilburg niet slecht… internet kan nooit een vervanging zijn, toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: