Dag van opstand Griekenland

woensdag 15 juni

Het valt nog niet te zeggen hoe groot de protesten vandaag in Griekenland zijn, hoe heftig – en wat het resultaat ervan zal zijn. Vast staat al wel dat 15 juni een belangrijke datum is in de opstand die zich momenteel in dat land ontvouwt. En algemene staking tegen de bezuinigingen, gecombineerd met straatprotest van tienduizenden actievoerders rond het parlementsgebouw, gevechten met oproeprpolitie die grote ladingen traangas afvuurt… Op zich zijn het geeneens erg uitzonderlijke taferelen meer. Maar er zijn wel bijzondere aspecten, hoopgevende aspecten, in de gebeurtenissen waarneembaar.

De actiedag is in volle gang, en inmiddels wete we het één en ander. Vanuit een assemblee van actievoerenden op het Syntagmas-plein was opgeroepen om op de stakingsdag het parlementsgebouw te blokkeren, en daarmee het aannemen van een nieuw bezuinigingspakket te dwarsbomen. Al vroeg stroomden betogers samen op het Syntaggmas-plein. De berichtgeving op From The Greek Streets sprak van “(d)uizenden mensen” die “rond het plein (bleven)”, ook nadat er al hevige  botsingen met oproerpolitie waren geweest. Betogers  bekogelden agenten, uiterst rechtse groepen onder de menigten vochten daarop met betogers. Hier doen fascisten te midden van de menigten een dele van het vuile werk voor de staat. Maar mensen bleven toestromen en probeerden stand te houden op en rond het plein, terwijl de politie menigten bestookte met traangas, traangas en meer traangas.

De NRC meldt dat dit traangas zo zijn effecten had. Marloes de Koning bericht vanuit het belegerde parlementsgebouw. “Als je hier een raam open zet hoor je het rumoer, en dan drijft het prikkelende traangas naar binnen. Vanuit hier zijn de vervaarlijke bewegingen te zien van de massa. Flessen worden over het cordon van politiegenten gegooid richting het gebouw, maar er is nog geen ruit gesneuveld.” ‘Vervaarlijke bewegingen’, haha, de openbare orde is kennelijk een beetje verstoord… Intussen kijkt Merijn TV en ziet daar “dat er echt gevochten wordt op straat. Veel mensen met gezichtsbedekking die de confrontatie zoeken.” De confrontatie met een politiemacht die een parlement en politici verdedigt die op het punt staan de Griekse bevolking nóg hardvochtiger bezuinigingen op te leggen en daarmee zélf de woede en de confrontatie uitdaagt. De NRC meldt ook nog dat betogers brandbommen gooiden naar het ministerie van financiën, aan het Syntagmas-plein gelegen. De kop van het verhaal: “Onrust in Athene zwelt aan – parlementsgebouw ‘oog van storm'”.

Gevestigde media – die het vreedzame straatprotest in Griekenland de afgelopen weken goeddeels hebben genegeerd – zijn weer eens wakker geschrokken nu demonstranten véchten, letterlijk. Actievoerders die zeggen dat alleen hardhandig confronterend verzet zin heeft, hebben op zichzelf geen gelijk: het hangt er maar van af, het is een kwestie van context en tactiek. Maar het verschil in aandacht dat media als de NRC schenken aan vreedzaam protest enerzijds, aan rellen en straagevechten anderzijds, maakt de keus voor confrontatie van degenen die gehóórd willen worden wel meer voor de hand liggend.

Opvallend is hier net alleen de felheid van de straagevechten, het feit dat betogers blijven terugkomen naar het Syntagmas-plein, dat er barricaden verschijnen en dergelijke. Zulke dingen zijn in Griekenland de afgelopen paar jaar vaker gebeurd. Opvallend is de aard van degenen die vechten. Ja, dat zijn voor een deel radicaal-linkse mensen, anarchisten en dergelijke, mensen die vaker met dit bijltje hebben gehakt en voor wie confrontaties als deze passen in de strategie. Maar het is daar niet toe beperkt. Er is een veel bredere woede.

Een fotootje bij een kort Volkskrant-berichtje, “Griekse politie slaags geraakt met betogers in Athene”“, is veelzeggend.Rechts in beeld enkele agenten van de oproerpolitie, schilden, helmen op. Links een man in zijn alledaagse kleren, niet alternatief maar casual, die een schop richting politieschild geeft. Ernaast en eromheen enkele mensen – een vrouw, enkele mannen – eveneens in alledaagse kledij, uitgestrekte handen richtig politie, in een afwerend gebaar. De politie lóópt op de mensen toe. Die mensen riskeren harde klappen, en dat weten ze ongetwijfeld. Het zijn hier geen ‘autonomen’ die ‘de confrontatie zoeken’. Het zijn doodgewone, maar zeer bóze, bewoners van Griekenland die zich laten gelden.

Dat is belangrijk: de regering staat niet meer enkel tegenover vakbondsacties en betogingen van links, nog linkser en anarchisten. De Griekse regering staat tegenover een veel breder deel van de Griekse bevolking, en anarchisten zijn daar onderdeel van. Vanuit dat deel is de grootse plein-actie van de afgelopen weken in Athene opgekomen. Dat deel  staat nu zij aan zij met mensen die al veel al langer actie voeren, tot en met anarchisten. Dit samengaan van mainstream en radicaal, dit opkomen van een echt heel breed volksverzet, geeft de gebeurtenisse van vandaag extra betekenis en kracht. Dit is méér dan het inmiddels tot ritueel gedegradeerde vakbondsprotest-annex-ééndagsstaking-annex-rellen. Dit is een bevolking die in opstand aan het komen is. Dit is revolutie-in-de-dop.

(Kort na plaatsing gecorrigeerd)

Advertenties

One Response to Dag van opstand Griekenland

  1. John van Dijk schreef:

    een bbc verslaggever komt ook tot een dergelijke conclusie: http://www.bbc.co.uk/news/world-13783420

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: