Griekse tragikomedie op het zijtoneel

vrijdag 17 juni

Grote revolutionaire ontwikkelingen vertalen zich vaak ik kleine, soms absurdistische en vaak zeer treffende details. Dat er revolutionaire ontwikkelingen gaande zijn, nu ook in Europa, mag duidelijk zijn aan de hand van de golf van felle en brede protesten in Griekenland afgelopen woensdag. Financiële crisis, grove bezuinigingen, ze wekken grote woede vanuit de bevolking. Intussen blijven Euro-regeringen en financiële instellingen om méér bezuinigingen roepen, en grijpt de angst dat Griekenland richting staatsbankroet  gaat om zich heen. De regering zit klem tussen bankiers en regeringen die uitgeleend geld terug willen zien en harde voorwaarden eisen voor nieue kredieten, en een bevolking die hard en aanhoudend duidelijk makat dat de grens bereikt, ja ver overschreden is. Ze probeert wanhopige kunstgrepen om haar zaakjes te redden – kunstgrepen die voornamelijk op de lachspieren werken.

Zo was er op de stakingsdag zelf sprake van dat premier Papandreou zou aftreden, waarna er een  regering van nationale eenheid zou komen. Dat hield in dat de regerende sociaal-democratische PASOK samen zou gaan regeren met de conservatieve Nieuwe Democratie. Zo zouden beide grote partijen samen het land door de crisis moeten sturen en de bezuinigingen doordrukken. Maar die Nieuwe Democratie – momenteel oppositiepartij – trapte er niet in. Waarom zou ze ook? Veel handiger om Papandreou te laten ploeteren kritiek te leveren, en na een verkiezingsnederlaag van PASOK de boel over te kunnen nemen… Van principiële verschillen rond de bezuinigingen is tussen deze twee partijen instussen geen sprake, maar Nieuwe Democratie komt het niet slecht uit om in de luwte te blijven terwijl de volkswoede zich vooral op de regering kan richten.

Dat nationale feestje ging dus niet door, en Papandreou moest iets anders bedenken. Eerder  al waren er signalen dat hij een referendum over de bezuinigingen overwoog, maar miscien snapt hij ook wel dat daar wl eens een luid néé van een groe te meerderheid uit kan rollen, en dan heet paandreou meer gezicht verloren dan dat hij tijd zou hebben gewonnen. Het idee is intussen  dan ook weer een beetje naar de achteggrond verdwenen.

Er was iets anders nodig, er kwam iets anders. Zijn list was waarlijk briljant. Terwijl de kredietwaardiheid volgens een bureau dat dit beoordeelde naar het laagst denkbare niveau werd verlaagd, terwijl internationaal de beurskoersen naar beneden denderden vanwege de angst die de Grieke financiële crisis teweegbrengt – gaan banken hun miljardenkredieten aan Griekenland ooit terugzien, en zo nee wie vangt de klappen op? – besloot Papandreou tot… een wisseling van ministers!

Ja, dat zal helpen. Dat zal het vertrouwen van de bevolking herstellen: een andere minister van financiën! Zou er nu écht iemand van de demonstranten en stakers denken: het ligt aan die minister van financiën, als die nu maar weg is, wordt het beter? Zou er echt ook maar één bankier zijn die er weer zin in krijgt nu die minister is vervangen? Is er iemand te vinden die deze klucht serieus neemt?

Leuk is ook wie de nieuwe minister van financiën wordt, en wat de oude minister van financiën als vervangend werk aangeboden heeft gekregen. De nieuwe minister was hiervoor… minister van defensie! Ach, en waarom ook niet? De regering hééft met haar beleid de bevolking immers de oorlog verklaard via financieel beleid, dus een oorlogsminster op die financiële post is wel gepast. Dat de klassenoorlog langs deze lijnen door staat en kapitaal nog gewonnen kan worden, valt gelukkig te betwijfelen. En wat mag de minister van financiën nu gaan doen? Die mag minister van milieu worden. Wel ja, daar valt, met  de vakbekwaamheid die de centenminister tentoongespreid heeft, vast óók nog voldoende te slopen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: