Verzet Griekenland, en sprookjes weerlegd

woensdag 22 juni

Afgelopen dag was in Griekenland alwéér een dag van actie. Tienduizenden mensen – volgens verslaggeving op het blog Keep Talking Greece rond  30.000 – protesteerden bij het parlementsgebouw.  In dat gebouw vond een vertrouwensstemming plaats waarbij 155  parlementsleden ja stemden, tegen  143 die néé stemden. Dat betekende dat premier Papandrou’s regering een meerderheid in het parlement acher zich heeft behouden. De kloof tussen de staat en de straat werd daarmee nog eens symbolisch onderstreept. Binnenkort stemt  het parlement over nieuwe bezuinigingen ter waarde van 28 miljard, en privatiseringen ter waarde van 50 miljard. Op 28 juni wordt daar weer gestemd.  Al eerder kondigde één van de twee grote vakbondsfederaties aan om een algemene staking te houden rond het moment van die stemming – een algemene staking, niet van de gebruikelijke 24 uur deze keer, maar van 48 uur. De sociale spanning in Griekenland is tot grote hoogte gestegen.

Intussen woeden in andere landen, ook in Nederland, rare dicussies over financiële steun aan Griekenland. Daarbij doen voorstanders van die steun het vooromen alsof het hier gaat om steun waar de Griekse bevolking iets aan heeft – terwijl de steun naar de Griekse staatskas gaat die er leningen-plus-rente mee probeert af te lossen. Geen Griekse arbeider of gepensioneerde krijgt een euro te zien van  deze steun. Tegenstanders van deze steun, maar ook voorstanders, voor wie de steun immers samenhangt met het eisen van méér bezuinigingen, komen met praatjes over luie en verwende g Grieken, die vanaf hun 53 zeer gepensioneered Ouzo kunnen gaan drinken aan het strand.  Zo wordt solidariteit van mensen aan de onderkant in Nederland met degenen in Griekenland wiens levens gesloopt worden door bezuinigingen, ontmoedigd en ondermijnd. In werkelijkheid zitten heel veel Nederlanders in hetzelfde schuitje als heel veel Grieken, en is er voor solidariteit en steun zeer goede grond.

Om die solidariteit te versterken, dienen de leugens over ‘luie Grieken’ onderuitgehaald te worden. Dat gebeurt op heldere wijze door Alex Andreou, op het weblog Sturdyblog, in “Democracy vs Mythology: the Battle in Syntagmas Square”,  een artikel dat ik aantrof via ROARMAG. Dat is een website gewijd aan de protesten in vele landen, met name ook die  tegen bezuinigingen in Spanje en Griekenland. Het artikel loopt een aantal misvattingen rond Griekenland  langs, en komt met statistisch materiaal  om te laten zien hoezeer er sprookjes worden verkocht en stemming wordt gemaakt. Het is een aanrader.

Zo is er het verhaal van de Grieken die met 53 jaar met pensioen gaan. Klopt – voor een klein aantal mensen. Ambtenaren kunnen na 17,5 dienstjaren met pensioen, maar dan wel tegen de helft van hun pensioen. Degenen die hier gebruik vanmaken, combineren dat ‘pensioen’ dan met een nieuwe baan. het algemene beeld is echter anders; de gemiddelde leeftijd waaro Grieken met pensioen gaan was 61,7 in 2005. het vergelijkbare cijfer voor Nederland in dat jaar was… 61,5. Nederlanders gaan dus gemiddeld éérder met pensioen dan Grieken. De cijfers  komen van Eurostat.

Zolang ze niet gepensioneerd zijn, werken Grieken eerder langer dan korter dan in vergelijkbare landen. Het aantal gewerkte uren per jaar bedroeg in Griekenland in 2008 gemiddeld 2120 uur. “Dat is 690 uur meer dan de gemiddelde Duitser, 467 meer dan de gemiddelde Brit en 356 meer dan het OECD gemiddelde”, zo voeg de schrijver er aan toe. En die gemiddelde Duitser werkt nog altijd 41 uur langer dan de gemiddelde Nederlander die 1389 uur werkte. Dat is te lezen in het bijgevoegde grafiekje, ontleend aan de OESO. Van het verhaal van ‘luie Grieken’ blijft weinig tot niets over, tenzij we de  gedwongen ‘luiheid’ meewegen: de snel oplopende werkloosheid vanwege de diepe aanhoudende recessie die door bezuinigingen wordt verergerd.

Het artikel op Sturdyblog geeft ook aan dat de steunplannen van de EU en dergelijke aan Griekenland niet gaan om steun aan ‘de Grieken’. De  kern ervan is het geld schuiven naar de Griekse regering, zodat die geld kan blijven schuiven naar geldschieters. Bezuinigingen dienen om geld voor die geldschieters – banken, regeringen – te blijven incasseren. “Het Griekse  primaire begrotingstekort is 5 miljard dollar. De overige 48 miljard is voor schudaflossing, inclusief de aflossing van de eerste bail-out, waarbij een derde louter rente is. De EU, ECB n het IMF willen nu een nieuwe stapen schuld daar bovenop doen, die gebruikt zal worden om nog een jaar aan rentebetaling te blijven voldoen.” Kredieten dienen ook niet om de schuld echt op te lossen. Was dat wel het geval, dan zouden Franse en Duitse regeringen niet tegelijk hebben aangedrongen op de aanschaf van Franse fregatten en Duitse onderzeeérs door de Griekse staat, zo stelt het artikel met reden.

Het is een zeer lezenswaardig stuk, ondanks de hier aan daar lichtelijk nationalistische ondertonen ervan. Het goede eraan is dat het door de nevels van de steunverlening aan de Griekse staat heenkijkt, duidelijk maakt hoe er om feiten wordt heengepraat. zo  is het bijvoorbeeld onjuist, volgens de schrijver, dat Grieken wel de steun willen, maar niet de bijbehorende bezuinigingen. “(D)e Grieken (…) hebben gezegd: ‘genoeg is genoeg. Hou je geld maar.'” Grieken weigeren bezuinigingsbeleid én ze weigeren de ‘steunprogramma’s’ waarme  steeds nieuwe bezuinigingen worden afgedwongen, in samenspraak tusen Griekse regering, internationale financiers en Europese regeringen.

Komende dagen en weken zal duidelijk worden in hoeverre dit néé vanuit de bevolking een verdere uitbreiding en verheviging van de revolutionaire strijd in het land zal brengen. Het blijft zaak de gebeurtenissen met grote aandacht te volgen, en onze steun aan het verzet in dat land te blijven tonen.

(22 juni, rond 5 uur ’s ochtends: correctie aangebracht, cijfers over stemming in parlement klopten niet, nu wel)

Advertenties

4 Responses to Verzet Griekenland, en sprookjes weerlegd

 1. Jorein Versteege schreef:

  Ik hoop echt dat de Grieken nu eens leren dat een stem op de PASOK ( sociaal democraten ) of ND ( conservatieven ) hun alleen maar ellende brengt. De (a)sociaal democraten en de conservatieven zijn vijanden van het werkende volk en dienen het IMF en het kapitalisme.

  Radicaal links in Griekenland is echter enorm verdeeld. De stalinistische KKE houdt het bij oude thermen en SYRIZA ( Coalitie van Radicaal Links ) biedt geen duidelijk socialistisch alternatief. Veel Grieken leven ( net als veel Europeanen ) nog in de illusie dat de sociaal democratie links is. De PASOK regering werd gekozen omdat men dacht dat de sociaal democraten meer socialer zouden zijn dan de gehate conservatieven.

  De Grieken moeten begrijpen dat de partijen van het kapitalisme, hun niet dienen. De PASOK is een rechtse pro-IMF partij, die al haar linkse veren al jaren geleden afgedaan heeft.

 2. Nexus schreef:

  Links en rechts, wat een onzin, wie gelooft daar vandaag de dag nog in. Dat is precies met dezelfde intentie in het leven geroepen als de verdeling die politici nu proberen te kweken tussen verschillende landen.
  Als je onderstaande een beetje begrijpt zul je nooit meer spreken over links of rechts;
  http://www.yourstrawman.com/

  Alle burgers worden besodemieterd. De people on the hill varen er wel bij wanneer wij elkaar de koppen in slaan.

  Griekenland, Libie, Syrie, Irak en Afghanistan, allemaal spel van de financiële elite.

  De wereld is van iedereen, niemand kan een stuk wereld claimen, niemand heeft dat recht. Mensen die claimen dit recht wel te hebben doen dit vanuit statuten die zijzelf hebben verzonnen en normaal gesproken tot stand gekomen zijn met bloed van heel veel onschuldige slachtoffers.

  Vroeger meenden wij het recht te hebben landen te claimen omdat wij onszelf zo geweldig vonden, nu doen wij precies hetzelfde. Steeds weer met andere smoesjes.

  • peterstorm schreef:

   “Alle burgers worden besodemieterd. De people on the hill varen er wel bij wanneer wij elkaar de koppen in
   De wereld is van iedereen, niemand kan een stuk wereld claimen, niemand heeft dat recht. Mensen die claimen dit recht wel te hebben doen dit vanuit statuten die zijzelf hebben verzonnen en normaal gesproken tot stand gekomen zijn met bloed van heel veel onschuldige slachtoffers.” Klopt. En het is precies de kern van wat links – revolutonair, anarchistisch/communistisch links – beweert en rechts ontkent…. De wereld is van iedereen, daarom moeten de besodemieterde burgers zich aaneensluiten en de people on the hill bestrijden en van hun machtspositie beroven.

   • Jorein Versteege schreef:

    Socialisme moet internationaal zijn, want socialisme in één land ( economisch stalinisme ) werkt niet. Kijk maar naar Cuba en Noord Korea. Zonder hulp van ”bevriende” landen wordt het niets met die zogenaamde ”socialistische” volksrepublieken.

    In Noord Korea zijn al minimaal drie miljoen mensen gestorven aan honger, omdat Kim Il Sung ervan uitging dat zijn Juche het hele land kon voeden ( niet dus ).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: