Staking, demonstraties en absurde repressie in Groot-Brittannië

donderdag 30 juni

Vandaag staken honderdduizenden docenten, ambtenaren en dergelijke in Groot-brittannië tegen aantasting van hun pensioenrechten. Op de achtergrond speelt hierbij ook afkeer van meer bezuinigingen een rol, al is die om juridische redenen geen formele reden tot staken. De pensioenplannen houden een hogere pensioenpremie in, en een verhoging van de pensioenleeftijd. Pensioenen gaan bovendien veelal vastesteld worden op basis vanhet gemiddelde verdiende salaris tijdens de loopbaan, niet op basis van het laatst verdiende inkomen. het gemiddeld verdiende salaris zal doorgaans lager uitkomen dan het laatste, aan het eind van een loopbaan verdiende. De verandering leidt dan ook tot lagere pensioenen. Met toch al niet luxueuze pensioenregelingen voor leraren en personeel in diverse openbare diensten is het logisch en terecht dat mensen kwaad genoeg zijn om een stevige staking te houden. En stevig is de staking.

Regeringscijfers erkennen dat er 11.000 scholen geheel of gedeeltelijk stilliggen. Bij douane en immigratiediensten, bij rechtbanken en sociale diensten, bij politieondersteuning (de mensen die de telefoon aannemen voor noodoproepen) ligt het werk voor een deel stil of zijn er anderszins acties. De regering zegt dat ‘slechts’ de heft van de ambtenaren staken. Als dat klopt – en sinds wanneer geloven we regeringen op hun woord? – gaat het nog steeds om grootschalige stakingsactie met flinke effecten.

De stakingen gaan gepaard met demonstraties. In Londen betoogden bijvoorbeeld 30.000 mensen als deel van de stakingsdag. De Guardian heeft een liveblog met informatie, vooral maar niet uitsluitend over wat er in Londen gebeurt. Socialist Worker heeft actuele berichtgeving, en dara leen we meer over demonstraties in ander steden. In Sheffield gingen volgens die verslaggeving bijvoorbeeld zeker 2.500 menen de straat op, in Glasgow 1.000, in Brighton 4.000, in Nottingham zeker 2.500, in Bristol 5.000, en in Birmingham voerden 10.000 mensen actie. Dit is groot en breed protest.

Waar zoveel actie is en protest, daar is de politie niet ver weg, en de onderdrukking evenmin. Er zijn al opvallende aanhoudingen gemeld. Twee middelbare scholieren, donkere huidskleur, werden aangehouden en onderzocht… omdat ze een keffieyeh sjaal (‘palestijnensjaal) droegen! Witte vrouwen met sjaals die erbij stonden werdenniet aangehouden. Dat bericht het Guardian liveblog. Er gebeuren nog meer van dit soort dingem volgens berichtgeving van Libcom.org, die er weer bovenop zit, zoals het hoort. Wie een zwarte anarchistenvlag bi zich heeft, werd er in Londen bij voorbaat uitgeplukt. Wie extra  kleding in de tas had, eveneens!

Je moet als agenten immers een menigte met waterkanon en traangas kunnen bstoken zonder dat mensen achteraf iets droogs en schoons aan kunnen trekken, nietwaar?! Natuurlijk is het excuus dat mensen zich niet mogen kunnen ‘vermommen’. Maar, libcom wijst ereop… je zal maar net van een weekendje weeg terugkeren, met je vakantiebagage… De politie verwacht duidelijk méér dan keurige optochten. Dat ze met preventieve repressie echt steviger acties al weten te voorkomen is niet waarschijnlijk, en ook niet te hopen. Maar er gaat wel een intimiderend effect van uit. Democeratische erechten gelden steeds mindere voore mensen die er effectief geberuik van willen te maken om vooer hun belangen en verlangens op te komen.

Komende uren zal ere wel meer bekend worden, over de omvang van de staking, oveer andere protesten, en over politiegeweld en intimidatie tegen actievoerders. Naast genoemde gegevensbronnen is ere ook op de website j30strike van alles te vinden, momenteel nog vooral aankondigingen van waaer acties zijn en dergelijke, maaer ik verwacht binnenkort toch ook wel verslagen. Hoe de hele dag er uiteindelijk ook precies uit komt te zien, het is duidelijk dat protesteren tegen bezuinigingen intussen ook in Groot-Brittannië grote en welkome vormen aanneemt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: