Protesten tegen bezuinigigsbeleid: Den Haag, Amsterdam, Tilburg…

woensdag 6 juli

Ook in Nederland borrelt protest tegen bezuinigingsbeleid, vaak gecombineerd met solidariteitsactie met verzet in andere landen. Afgelopen weken zijn er allerlei acties geweest, waarvan sommigen een opvallende omvang hadden. Komende tijd staan er weer een aantal op het programma. Zondag 10 juli een solidariteitsdemonstratie met de strijd in Griekenland. De donderdag daarop, 14 juli, in Tilburg wederom een pleinprotest, “tegen bezuinigingen – voor solidariteit”.

Vorige week was een opvallende week in de sociale strijd in Nederland. Maandag 27 juni het grote protest tegen bezuinigingen in de cultuursector, met volgens organisatoren tussen de 7.000 en de 10.000 mensen op het Malieveld. Daaraan voorafgaand de Mars der beschaving, waarin enkele duizenden mensen van Rotterdam naar Den Haag liepen. Na afloop van de manifestatie op het Malieveld trokken enkele honderden mensen de binnenstad in om daar te demonstreren. ME te voet, te paard en met busjes, hielden ons tegen en drongen ons gewelddadig terug. Demonstreren tegen regeringsplannen mag blijkbaar niet dicht bij regeringsgebouwenof tussen mensen in de binenstad: stel je voor dat politici os horen stel je voor dat ons verhaal gehoor vindt onder bredere delen van de bevolking…

De dagen erop zagen we meer protest. Opieuw gingen personeelsleden bij OV-bedrijven in drie grote steden in staking tegen bezuiniging en aanbesteding waarvan baanverlies en het schrappen van buslijnen worden gevreesd. Diezelfde dag, woensdag 29 juni, was het opnieuw druk in Den Haag: duizenden, volgens organisatoren tienduizend, mensen protesteerden tegen bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg. Al met al opmerkelijke ontwikkelingen. Het is vrij lang geleden dat er binnen drie dagen én een staking én twéé manifestaties plaatsvonden tegen bezuinigingsplannen van de regering, beiden met rond de 10.000 deelnemers. Het is een teken dat, ook in Nederland, het verzet tegn rechts beleid broeit en groeit.

Veel wijst erop dat er méér komt. Niet aleen gevestigde instellingen (GGZ in geestelijke gezondheidszorg, kunstinstellingen in cultuurprotest, vakbonden sowieso), niet alleen keurige oppositiepartijen als de SP laten zich horen. Kleine, vaak veel radicalere, netwerken en initiatieven proberenactie op gang te blijven. Een voorbeeld zijn de diverse pleinprotesten die, in navolging van Griekenland en Spanje, ook in Nederland plaatsvinden. In Amsterdam en ook in Groningen hebben er een flink aantal plaatsgevonden, vaak met enkele tientallen, soms met een paar honderd deelnemers, veelal uit de Spaanse en/of Griekse gemeenschappen in Nederland. In Tilburg hebben er ook twee plaatsgevonden, op 9 en op 23 juni, met rond de tien deelnemers. Volgende week donderdag, 14 juli, proberen we het weer, dan hopelijk met méér, en wat mij betreft als voorzet voor vervolgactie in augustus. Die Facebook-oproep is er trouwens om verder verspreid te worden…

Natuurlijk steekt het protest in Nederland nog wat bleekjes af bij de opstand die al wekenlang in Griekenland woedt. Dezelfde week waar in nederland enkele opvallend forse protesten plaatsvonden, was Griekenland het toneel van een tweedaagse algemene staking en acties eromheen: grote demonstraties, heftige politieagressie en straatgevechten. Zover is het in Nederland niet. Nog niet? Solidariteit met de bevolking van Griekenland die tegenover keihard bezuinigingsbeleid en politiegeweld staan, is wel één van de thema’s va opkomend protest in Nederland. Het radicale initiatief GIO (voorheen Griekenland Is Overal) houdt bijvoorbeeld komende zondag, 10 juli, een solidariteitsdemonstratie met de Griekse bevolking “en met elke person die strijdt tegen bezuinigingsmaatregelen en droomt van een maatschappij van de mensen, waarin het leven georganiseerd wordt op basis van gelijkheid en op basis va de behoeften van mensen in plaats van de behoeften van de markt, de natie of de heersende klasse.” Het vindt plaats in Amsterdam, waar om 17.00 op de Dam wordt verzameld voor  de demonstratie.

Het is zaak al dit soort, vooralsnog kleine, protesten, zo groot en zo levendig mogelijk te maken. Het is zaak om onderlinge banden te smeden, tussen mensen die in diverse plaatsen en sectoren dit soort acties helpen op te bouwen. Het is zaak om tegelijk de grotere acties van gevestigde organisaties kritisch te volgen, met actieve deelname maar ook met inbreng van gezichtspunten die verder gaan dan ietsjepietjsje minder bezuinigen en hopen op linkse politici, en een werkwijze waarin betrokkenen hun strijd in eigen hand houden en niet aan bestuurders overlaten. Het is zaak om verzet te helpen bouwen en Nederland net zo onregeerbaar te helpen maken als Griekenland feitelijk al is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: