Plezierig pleinprotest-plus in Amsterdam

maandag 11 juli

Afgelopen zondagmiddag en -avond, 10 juli, voeren ettelijke tientallen, uiteindelijk rond de honderd, mensen actie in Amsterdam. Het betrof een pleinprotest en aansluitende demonstratie uit solidariteit met de bevolking van Griekenland, en uit protest tegen het politiegeweld tegen demonstranten daar. Het was een vriendelijk maar juist daardoor ook aanstekelijke soort strijdlust die deze actie typeerde. Ik ben blij dat ik ernaan heb meegedaan.

De actie was gehouden op initiatef van de groep mensen die al wekenlang pleinprotesten op de Dam houdt, en door GIO die ertoe had opgeroepen. Rond vijven verzamelden zich groepen mensen bij hetmonument op de dam. Een gemengde groep: voor een flink deel Grieken, ook Spanjaarden, en een handvol Nederlanders en anderen. Enkele spandoeken, wat handgemaakte orden en dergelijke. Aanvankelijk pakweg veertig mensen, later rond de zestig. Tijdens het lopen was het anatal op een gegeven moment tot tegen de honderd aangegroeid. Niet slecht voor een actie midden in de zomer die ook nog eens heel kort van tevoren op poten was gezet.

Er werd wat muziek gedraaid, daarna mocht ik de mensen toespreken, in het Engels met een korte samenvatting in het Nederlands. Ik zette kort uiteen dat we feitelijk in oorlog waren, met regeringen die de aanval hadden geopend met groe bezuinigingen, ondersteund door gof politiegeweld tegen protest. Griekenland is belangrijke frontlinie in deze oorlog, maar de strijd woedde overal – en succes of mslukking van ons verzet in griekenland slaat terug op onze kanse hier. One bijdrage is andersom een kwestie van solidariteit. In die bijdrage past het doorprikken vanallerhande leugens die worden verteld om silidariteit te ondermijnen; leugens over luie Grieken en dergelijke – terwijl mensen in Griekenland veelal láter met pensioen kunnen adn mensen in Nederland. De oorlog die tussen regeringen enerzijds en bevolkingen anderzijds woedt, isons opgedrongen, we kunnen he niet ontlopen. Onze kracht: samenwerking solidariteit, oer andsgrenzen een groepen van mensen heen. Ik heb – zo sloot ik af – niet het gevoel dat wij hem gaan verliezen: we are many, they are few.

Daarna gingen we lopen, over Dam, Rozengracht, Marnixtraat naar het Leidseplein. Luezenroepen deden we eigenlijk niet, er was een kleine sambaband, er werd wat muziek gedraaid. Grappige muziekkeus. Bij het begin, voordat we gingen lopen, ‘The revolution Will Not be Televised’, van de onlangs overleden Gill Scott Heron, gevolgd doort ‘Money’ van Pink Floyd! Tijdens the optocht hoortde in The Ramones, ‘Hey Ho, let’s Go’- en ‘I Predict a Riot’ van de Kaiser chiefs (dat heb ik even opgezocht, haha). Die riot kwam dus mooi niet, vanwege een welkom gebrek aan politie. Demonstranten intussen waren onderling in gesprek, andere demonstranten deelden met grote inzet pamfletten uit aan omstanders. Outreach, inderaad, juist wat nodig is om protest te laten groeien.

De groep was divers samengesteld. Vooral – vermoed ik – mensen die eerder aan pleinprotest hadden deelgenomen, een groep mensen van GIO waaruit ik als spreker optrad. Iemand van de Internationale Socialisten liep met de Socialist en deelde een oproep van Rekening Retour uit: Prinsjesdag Protestdag. Goed om die datum inderdaad nú al als actietijstip naar voren te schuiven. Ik zag iemand met een flink bord van Zeitgeist, hetwat merkwardige initiatief tot radicale, maar tegelijk erg diffuse, wereldverbetering, rond een serie documentaires van die naam. Ik ga daar nog wel eens meer aandacht aan besteden, want het is opvalend hoe vaak je mensen tegenkomt wiens stap richting protest en radicale bewustwording via het Zeitgeist-fenomeen gaat. Verder liepen er mensen rond met papieren maskertjes, handgemaakte borden en het woord ‘Anonymous’, een verwijzing naar een initiatief dat websites van dictators en erg foute bedrijven hackt en dergelijke. Iemand deelde een pamflet vanuit de Vrije Bond uit met een solidariteitsoproep – die ook online staat – om financiële steun aan mensen die in griekenand bij actie rond de algemene staking van 29 en 29 juni opgepakt zijn en gigantische borgsommen nodig hebben om vrij te komen.

Een waarlijke glansrol bij dit alles speelde de Amsterdamse politie. Die was aanvankelijk totaal en volledig afwezig, hetgeen de lichtelijk hippie-achtige sfeer – en dat is bij mij positief bedoeld – zeer ten goede kwam. Later kwamen een paar maotor-agenten langsrijden, en een politiebusje, maar of dat speciaal iets met ons te maken had was onduidelijk. Een verademing, actievoeren zonder politie om ons heen!  We deden gewoon ons opgewekte ding, ongestoord door ongewenste subsidieslurpende bewapende knokploegen en vergelijkbare rechte hobbyclubs. En zoals vaak als de politie de boel met rust laat: de actie was strijdlustig maar volstrekt vreedzaam. De route liep, jawel, langs het hoofdpureau van politie, waar werd stilgehouden en waar mensen slachtffers van politiegeweld in Europa memoreerden. Iemand noemde het antikraakgeweld van vorige week in Amsterdam; iemand anders noemde niet alleen de Griekse vijftienjarige jongen in Athene wiens dood door politiehand in december 2008 een opstand provoceerde, maar ook Carlo Giuliani die deze zomer tien jaar geleden tijdens protesten tegen de G8 in Genua doorde politie daar werd doodgeschoten.

We vervolgden de optocht en sloten af op het Leidseplein. Een deel ging vervolgens naar het Vondelpark, waar we met enkele tientallen mensen een assemblee – vergadering van betrokken actievoerenden – hielden, ideeën over komende acties uitwisselden en dergelijke. Vanwege de treinreis die vereist was om terug naar Tilburg te keren, heb ik die assemblee tijdens de voortgang ervan verlaten om samen met enkele maten de terugreis te aanvaarden. Al met al was het een levendige en leuke actie – een mooie aanmoediging ook voor het pleinprotest komende donderdagavond in Tilburg waarbij ik bij betrokken, en waartoe ik mijn leespubliek gaarne aanmoedig te komen. Bij deze!

3 Responses to Plezierig pleinprotest-plus in Amsterdam

  1. […] We vervolgden de optocht en sloten af op het Leidseplein. Een deel ging vervolgens naar het Vondelpark, waar we met enkele tientallen mensen een assemblee – vergadering van betrokken actievoerenden – hielden, ideeën over komende acties uitwisselden en dergelijke. Vanwege de treinreis die vereist was om terug naar Tilburg te keren, heb ik die assemblee tijdens de voortgang ervan verlaten om samen met enkele maten de terugreis te aanvaarden. Al met al was het een levendige en leuke actie – een mooie aanmoediging ook voor het pleinprotest komende donderdagavond in Tilburg waarbij ik bij betrokken, en waartoe ik mijn leespubliek gaarne aanmoedig te komen. Bij deze! source: https://peterstormschrijft.wordpress.com/2011/07/11/plezierig-pleinprotest-plus-in-amsterdam/ […]

  2. […] honderden mensen voerden actie op de Dam, aanvankelijk dag na dag. Nog op 10 juli vloeide daar een levendige demonstratie uit voort, van pakweg honderd mensen. Deelname van deze actiegolf kwam echter vooral van Spaanse en […]

  3. […] honderden mensen voerden actie op de Dam, aanvankelijk dag na dag. Nog op 10 juli vloeide daar een levendige demonstratie uit voort, van pakweg honderd mensen. Deelname van deze actiegolf kwam echter vooral van Spaanse en […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: