Mijnstaking Indonesië, mijnstaking Chili

dinsdag 12 juli

In Indonesië komt vandaag een eind aan een staking in de Freeport koper. De betrokken vakbond zegt dat de directie alle eisen heeft ingewillgd. Als dat waar is, dan hebben de minwerkers een mooie overwinning geboekt. Intussen, terwijl werkhervatting er nabij is, hielden arbeiders duizenden kilometers verderop ook een staking. Het betreft hier mijnwerkers in Chili – in een kopermijn.

De staking in Freeport begon op 4 juli. De dag erop hielden stakers een mars naar een gebouw van het plaatselijke bestuur om hun eisen kracht bij te zetten. Ze negeerden het aanbod van de bedrijfsleiding om met beschikbaar gestelde bussen te gaan, en trokken te voet. Ook het door het bedrijf aangeboden eten en drinken voor onderweg sloegen ze af. Enkele deelnemers vielen onderweg flauw. Het tekent de volharding van stakers. De mijnwerkers eisten een loonsverhoging van 1,50 naar 3 dollar per uur.tevens protesteerden ze tegen het ontslag van zeven collega’s. Aan de staking namen ettelijke duizenden mensen mee. De staking is klaarblijkelijk georganiseerd door de plaatselijke afdeling van de SPSI, landelijke vakbondsfederatie in Indonesië.

Het bedrijf in Freeport, is één van de grootste kopermijnen ter wereld. Het mijncomplex ligt in de provincie Papua, de westelijke helft van NieuwGuinea, waar Indonesié de baas is. De onderneming krijgt vaker kritiek, wegens milieuschade en wegens het feit dat de plaatselijke bevolking weinig terugziet van de rijkdommen die de mijnbouw oplevert. Het bedrijf antwoordt standaard op zulke kritiek: zonder de mijnbouw “zouden veel Papua’s slechter af zijn”, aldus de BBC-weergave. Het is de logica van slavenhouders die hun slaven ‘een dienst bewezen’ door ze in eigendom te hebben.

Vandaag komt de staking kennelijk tot een eind. Een woordvoerder van de vakbond legt uit: “we gingen akkoord omdat het management akkoord ging met al onze eisen.” Als dat geen bluf is – soms stellen vakbondsbestuurders resultaten mooier voor om een matige overeenkomst als overwinning af t schilderen – is het mooi nieuws, dan hebben stakers gewonnen. Het mijnbedrijf beweerde dat de staking weinig impact had, vanuit de vakbond werd het tegendeel beweerd. Dat de staking wel degelijk effect had, bleek uit de wereldmarktprijen voor koper, volgens waarnemers  gingen die – ook onder druk van slecht weer en een staking elders, maar óók vanwege de staking in Freeport – omhoog.

Op de dag dat het eind van de staking in Freeport bekend werd, vond in Chili een mijnstaking plaats, eveneens in een kopermijn. Dat was die andere staking die de koperprijs omhoog hielp drijven.Hier gaat het om protest tegen herstructureringen in het staatsbedrijf Codelco, genationaliseerd onder de linkse president Allende. De Vakbond van Koperarbeiders denkt dat de hervrmingen een voorbode zijn van privatisering, en stakers vrezen voor banen en lonen ten gevolge van de herstructurering. Volgens Codeco heeft de staking -een 24-uursactie – tot een verlies van 40 miljoen dollar geleid. Net als de Freeport-staking laat ook deze staking zien hoe sterk arbeiders kunnen zijn als ze zich aaneéénsluiten en hun belangen met actie kracht bij zetten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: