Mooie Nacht van de Revolutie

woensdag 20 juli

Vastere bezoekers van mijn weblog denken wellicht: er verschijnt wel tamelijk weinig de laatste tijd. Dat klopt inderdaad. Offline activiteiten hebben veel aandacht gekregen en energie gevergd, en het bloggen eventjes enigszins naar de achtergrond geduwd. Eén van die activiteiten was de Nacht van de Revolutie, die de Tilburgse Anarcho Sociëteit waar ik in meedoe, op poten heeft gezet, in samenwerking met onder meer Vereniging Weldaad. Een verslagje bij deze.

De Nacht was op poten gezet ter herdenking van twee belangrijke gebeurtenissen: het uitbreken van de Spaanse revolutie in 1936, en de overwinning van de Nicaraguaanse Revolutie in 1979. De Spaanse Revolutie – waarover het weblog Poumista trouwens een aardige verzameling weblinks bijeen heeft verzameld – begon op 18 juli, de revolutie in Nicaragua overwon op 19 juli. Vandaar dus. De avond omvatte een uitvoerig programma, met lezingen, skype-conversaties met mensen ver weg, muziek, poëzie, soep verzorgd door een plaatselijke volkskeuken, een presentatie van Weggeefwinkel Noppes, en diverse workshops. Een groot deel van het programma vond plaats in het Duvelhok in Tilburg, een deel was ook buiten, om een vuurkorf en in in een flinke tent.

Aan het begin waren er korte inleidingen. Twee praatjes over Nicaragua. Eerst eentje van Thera van Osch, die er zelf is geweest. Zij vertelde over de revolutie, de pogingen een betere maatschappij op te bouwen na de val van dictator Somoza, de aanvallen van rechtse, door de VS gesteunde, terreurbendes – de Contra’s – en utewindelijk de verkiezingsnederlaag van de na de revolutie regerende sandinisten. Daarna – in plaats van een Skype-contat met iemand ter plekke dat niet lukte – een betoog over de huidige Sandinisten die weer regeren, maar nu tamelijk repressief zijn, samenwerken met katholiek rechts waardoor het recht op abortus is afgebroken en dergelijke. Er is dan ook een afsplitsing van de Sandinisten, die iets van de revolutionaire eer tracht te redden.

Zelf had ik daarvoor een praatje over de Spaanse revolutie gehouden. Daarin zette ik uiteen dat er in Spanje net slechts gevochten werd tussen een min of meer linkse gekozen regering in en democratische republiek, tegen de militaire dictatuur die Franco met zijn staatsgreep probeerde in te stellen. Nee, er was tegen die staatsgreep tegelijk een opstand van veelal anarchistische arbeiders en boeren uitgebroken die niet alleen het militaire fascisme terug wilde slaan, maar ook de macht van de linkse regering – van élke regering en heerschappij over arbeiders en boeren – dreigde te slopen. Die regering verstikte de revolutie, waar de fascisten de revolutie vooral trachtten te verpletteren. Een aantal leidinggevende anarchisten wilden de revolutie vooruitschuiven en eerst samen met de linkse regering de fascisten verslaan. Archisten traden zelfs tot de regering toe. Uitstellen van revolutie betekende echter: het elan van revolutionaire arbeiders en boeren afremmen en slopen, waardoor demoralisatie intrad en niet alleen de revolutie, maar zelfs de strijd tegen de generaals, ondermijnd werd. De afloop was dan ook een nederlaag, voor de revolutie én voor de republiek. Franco won. Het deed aan de glorie van de poging om een andere, vrije en solidaire wereld op te bouwen – een poging waar naar schatting acht miljoen mensen in Spanje betrokken waren, niets af.

Na deze serieuze praat was het tijd voor iets luchtigers. Een kunstenaar, Guus Voermans, de zich toelegt op het vervaardigen van nutteloze doch zeer lachwekkende voorwerpen, had mooie revolutionaire gadgets gemaakt: aanstekers, met papieren vlaggetjes naar keuze. Die vlaggen werden gezamelijk ontstoken. Je kon de VS-vlag, de Israëlische vlag, de Palestijnse vlag of ene vlag naar eigen invulling in de fik steken… Ik heb mijn eigen vlaggetje voorzien van de woorden rood, wit en blauw, ik zag ook iemand die een hakenkruis had getekend. Het was allemaal – mede door de kurkdroge presentatie van deze vondst – zeer hilarisch, maar ook wel treffend.

Er was in de nacht ook een lezing, van wetenchapsman Jan Jaap de Ruiter, over de revolutie in Egypte, met vooral veel voorgeschiedenis, maar oo met syke-contact met een actvist ter plaatse, als ik het goed begrepen heb een ex-lid van de Moslim Broederschap, geen zeer radicaal figuur. Het betoog van De Ruiter bekeek de zaak ook vooral van bovenaf, het was een keurig liberaal-democratisch verhaal, oprecht en helder gebracht. Poltiek erg sterk vond ik het niet. Dat de man – helemaal geen anarchist – de moeite nam om laat in de avond zo’n presentatie te houden in anarcho-alternatief gezelschap, vond ik echter erg voor hem pleiten.

Er was veel meer te beleven. Er waren kraampjes, van Weldaad, de TAS zelf, de Anti Racisme Groep in Tilburg, de Anarchistische Groep Nijmegen ook. Er was muziek, van Trikosis, een folkband met gitaar, viool, trommel, akkordeon en zang: erg aanstekelijk, Spaanstalig meen ik, maar ik hoorde ook een vermakelijke versie van ‘Opzij’ van Herman van Veen. Verder een rapper/ voordrachtskunstenaar, Oowtje Ananas. Een open podium volgde later, met rap-achtige oordracht van een zekere Julius, gedichten van Stijn, elektronische muziek van – of ge-DJ-‘d door – iemand wiens naam ik niet meekreeg, en een handvol liedjes met gitaar en in één geval ook mondharmonica , door mijzelf in eigen persoontje. Eerder was er ook nog poëzie geweest, door Daan Taks en via Skype door Nick Swarth. Net als bij de Skype met Egypte vond ik het Skypen hier moeilijk verstaanbaar de akoestiek galmde. Ook de – onversterkte – lezing van De Ruiter had daar onder te lijden.

Verder las A.H.J Dautzenberg een zeer bizar erhaal voor, rond een interview dat hij met Ronnie Brunswijk, aanvoerder van het junglecommando in Suriname, gehouden zou hebben … in Tilburg Noord. Daarin werd ‘uitgelegd’ hoe Suriname ene voorbeeldfunctie zou hebben vanwege de op duurzaamheid gebouwde maatschappij die daar in pbouw zou zijn. Het was duidelijk bizar maar op een bepaalde manier ook serieus bedoeld, maar echt binnenkomen deed het bij mij niet.

Er waren ook workshops. Een handvol mensen ging bijvoobeeld de stad plantrijker maken door middel van guerrilla gardening. Er was ook een team voor postercreativiteit met vef en dergelijke actief. In dezelfde nacht vond in Tilburg buiten een actie plaats van het Adbusting Team Tilburg: reclameposters waren eerder verwijderd, radicaal bewerkt en weer teruggehangen. Wie een verband ziet tussen de posterrecreatie en de adbusting, doet dat uiteraard geveel voor eigen verantwoording…

Veel gezelligheid was er vooral ook, met games bijvoorbeld, zoals bijvoorbeeld het spel ‘dictatorwerpen’, waarin mensen blikken met gehate tyrannen omver mochten kegelen. Een quiz kwam niet echt van de grond. Dat gold ook voor het praatcafe waarin onder meer een uitvoeriger versie van mijn Spanjeverhaal gepland was. De aandacht voor zulk zwaar werk was later in de nacht een beetje verdampt, de plek ervoor – de tent buiten – nodigde er ook niet toe uit. Zo waren er wel meer geplande dingetjes uitgevallen. Maar dat viel buiten organisatoren vermoedelijk weig mensen op, en temperde de sfeeer in het algemeen geenszins.

Ik mis vast allerlei dingen die andere bezoekers of organisatoren erg waardevol – of juist erg irritant – hebben gevonden. Enkele opmerkingen ver opkomst en afsluiting zijn echter wel op hun plek. Het was gezellig drúk! Op het hoogtepunt – eind van de avond, begin van de nacht – waren er negentig mensen binnen, en nog eens een tiental buiten. Honderd mensen op een alternatief anarcho-gezind festialletje in een doordeweekse zomernacht is bepaald niet weinig. Plaatselijke media-aandacht – er stond een artikel over de Nacht op de voorkant van het Stadsnieus in Tilburg – zal hebben bijgedragen, maar het gondsde sowieso ook rond in het alternatief-linksige circuit. Uiteenlopende leeftijden, jonge mensen uit de plaatselijke krakerswereld en dergelijke, oudere mensen, actievoerders die al langer meelope, kunstenaars en daarmee verbonden mensen, heel gemengd, zeker niet uitsluitend The Usual Suspects.

Opvallend was dat een aanzienlijk deel de hele nacht bleef. Laat in de nacht waren er nog enkele tientallen mensen, en aan het afsluitend discussierondje – bij het gezamenlijke ontbijt! – namen dertien mensen deel. Dat werd geleid door een anarchist van de oude garde. We praatten er over vragen als: wat zijn onze idealen, is revolutie daaroor nodig, en hoe dan? Er kwam van alles aan de orde: is leven op basis van gelijkheid mogelijk? Wat is de rol van media, hoe werkt bewustwording en zo. Erg apart, om – terwijl het alweer licht was, na een lange nacht – in grote betrokken ernst ovr zulke vragen te praten.

Al met al vond ik het een zeer geslaagd evenement. Het grootse compliment kwam wat mij betreft van drie jonge anarchisten die vanuit een andere stad naar de Nacht waren gekomen. Tegen twaalven gingen ze echter alweer weg, om de trein te halen. Een half uur later waren ze terug… het voelde niet goed om te gaan, het was gewoon te gezellig…

3 Responses to Mooie Nacht van de Revolutie

 1. Hoi Peter,

  Filmpje van de nacht:

  Groet,
  Martijn

 2. julius schreef:

  Goed te ontmoeten!

  De missie is verbinding en daarin boeken we vooruitgang. Kennis uitwisselen en kennismaken met elkaar.

  Groepsgesprek vond ik zeer interessant maar zou wat georganiseerder mogen wat mij betreft.
  Het voelde enigzins onwennig, vooral ook qua gesprekstechniek: kostte soms veel moeite elkaar niet in de rede te vallen. Het vereist ook vaardigheid van de deelnemers om de groepsenergie te richten op degene die spreekt en voor diegene om het zo compact mogeluk te doen.
  Denk dat het zinvol is te reflecteren op deze techniek en bij de volgende meeting met voorafbepaalde vragen aan de slag te gaan zodat er tevoren ook optimaal informatie verzameld kan worden.

  JoOo iedereen uitgenodigd @
  http://dutchrevolution.blogspot.com/2011/07/15m-info-night-on-saturday-23-of-july.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: