Bom en kogels kwamen van rechts

zaterdag 23 juli

De kogels kwamen van rechts, en de bom ook. Dat is inmiddels, nog geen dag na de bomaanslag en schietpartij in Noorwegen, duidelijk geworden. De aanslagen – extra schokkend in een land dat bepaald niet bekend staat vanwege hardnekkig politiek geweld – hebben minstens 87 doden en vele tientallen gewonden gekost. Weerzin jegens de wandaad, geschoktheid over zoiets gemeens, en meegevoel met nabestaanden van de slachtoffers, het is allemaal op zijn plaats, het is allemaal terecht en noodzakelijk. Maar emoties ontheffen ons niet van de noodzaak om ons verstand te gebruiken en ons af te vragen waar zoiets vandaan komt. Welnu, daar inmiddels duidelijkheid over: de dader was een rechtse Noor, geen moslim-jihadist zoals aanvankelijk werd geopperd.

Het is opvallend hoe snel media erbij waren om de aanslag toe te schrijven aan fundemantalistische moslims, aan jihadistische netwerken en zo. Het NRC-liveblog over de aanslagen meldde om 19.16 het bericht dat een jihadistische groep de aanslag had opgeëist. Om 20.32 citeerde het blog uit die verklaring van de groep, die de aanslag gepleegd zou hebben als reactie op de plaatsing van Mohammed-cartoons in een Noorse krant. Op 20.40 kmt het bericht dat de groep de verklaring weer heeft ingetrokken. Om 22.17: “De Noorse publieke omroep denkt dat de politie denkt dat de aanslagen van vandaag geen (moslim)terroristisch karakter hebben.” De intussen opgepakte dader bleek een Noor, blond en 32 jaar oud, vermomd als politieagent. Jammer voor de fans van de War on Terror, voor Obama en anderen die zich al schrap zetten, maar hun favoriete vijand bleek niet de dader.

Dat weerhield hetzelfde blog er niet van om nog om 23.44 een voorkant van de Britse schandaalkrant de Sun – Murdoch, inderdaad – te laten zien, met als kop: “Norway’s 9/11” en erbij: “ ‘Al Qaeda’ massacre’”, zonder er op te wijzen hoe achterhaald en tendentieus dit soort koppen zijn. De Volkskrant maakt het nog wat bonter. Dat blad plaatst nog op 23.30, meer dan een uur nadat de jihad-connectie door Noorse autoriteite werd ontkracht, een stuk met als kop: “Noren ontdekken plotseling dat ze ook vijanden hebben”. Daarin staan eerdere complotten in en rond Noorwegen met wél een jihadistische achtergrond. Dat de aanslag van gisteren eerst uit die hoek werd geclaimd en dat die claim later werd ingetrokken, word wel vermeld maar weerhoudt de schrijver er dus niet van om de moslim-connectie nog maar eens breed uit te meten. Waarom de waarheid in de weg laten zitten van een hetzerige berichtgeving, nietwaar?

Intussen weten we wat Richard Seymour, blijkens een zeer terzake blogstuk, al vrijwel meteen vermoedde: de dader komt uit uiterst rechtse hoek. “Norway’s Timothy McVeigh”, kopte het blog War In Context op basis van een stuk van Huffington’s Post, in een toepasselijke vergelijking met de rechtse dader van een aanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma in 1995. het stuk stipt aan dat de man, Anders Behring Breivik, op rechtse forums rondhing, zich als ‘islam-criticus’ manifesteerde en dergelijke.

Brevik is, kortom, zo’n soort van persoon die we ook in Nederland te vaak tegenkomen, schimpscheuten achterlatend op linkse blogs en stoere taal uitslaand op eigen rechtse en nog rechtsere forums. Brevik is, ongetwijfeld naast allerlei andere specifieke factoren die hem hebben gemaakt tot de moordenaar die hij vandaag bleek te zijn, óók het product van het soort hetze en haat die ook in Nederland zo doeltreffend gezaaid is en wordt, door Geert Wilders en diens partij waardoor het huidige kabinet van Rutte zich keurig laat gedogen.

Nee, niet elke oververhitte islamofobe reagluurder is een killer. Maar de haat die hen drijft, heeft nu kennelijk één van hen tot moordenaar van 87 mensen gemaakt. En voor het aanjagen van die haat zijn demagogen als Wilders – je hebt ze in Noorwegen ook – verantwoordelijk. Als we het huidige, mede door mensen als Wilders, vergiftigde politieke klimaat niet snel en drastisch weten te verbeteren, is een aanslag als die in Noorwegen ook in Nederland een kwestie van tijd.

Opm., vrijwel direct na plaatsing: iets gecorrigeerd om 6.00 uur.

11 Responses to Bom en kogels kwamen van rechts

 1. H. Beijeman schreef:

  Het was inderdaad heel voorspelbaar hoe deze aanslag (of eigenlijk welke aanslag dan ook) direct in de schoenen wordt geschoven van de favorite vijand. Ik vrees dat ondanks de late redacties het kwaad toch al geschied is.

  Het is tekenend hoe snel de professionele media begint te hyperventileren. Het zou veel beter zijn als ze gewoon hun verantwoordelijkheid nemen en hun collectieve hoofd koel houden en streven naar objectiviteit.

  Als inderdaad zal blijken dat de dader ideologisch verwant is met de ideeen van PVV-fuhrer Wilders dan zal er ongetwijfeld snel gesproken worden, niet van terrorisme, maar van het werk van een “eenzame gek” o.i.d.

  Ongeacht hoe of wat, uiteindelijk is naast het onbeschrijfelijke leed dat hier is aangedaan iedereen de dupe, want ze zullen in Den Haag wel in hun handjes knijpen omdat ze nu weer vers voer hebben om een kan met repressieve wormen open te trekken.

  Extra waakzaamheid blijft geboden.

 2. Lubbet schreef:

  jank niet zo over wilders

  wat heeft wilders met een debiele noor te maken?

  ik ben ook rechts maar zal niemand vermoorden

  voor links kun je beter uitkijken tegenwoordig

 3. valentine schreef:

  Gladio is nooit ontworteld en volgens de onderzoekers van destijds nog steeds aktief.

 4. NoAlCalcioModerno schreef:

  Alhoewel ik de strekking van je artikel wel deel is ’t me net wat te veel priemend moralisme, Ravotro Rosso(-Negro…hehe). Toen nog niks over die moordpartij op dat jongerenkamp bekend was en ’t tot zover ging om een aanslag op een regeringsgebouw (of dergelijke) dacht ikzelf (en ik pleeg mezelf te zien als multiculturalist en Wilders-hater) ook aan een aanslag uit de richting van Jihadi’s. Islamofobie? Nee, eerder een politieke optelsom der dingen: een land dat te flink meeroert in de pot van de grote imperialistische belangen, de Mullah Krekar-rechtzaak, Libie, Afghanistan etc. Ik ga nu niet staan juichen en springen dat ’t niet uit de richting kwam van ’t Islamo-Fascisme: daarvoor zijn de doelstellingen en strategien van deze obscuranten ook te luguber gebleken.
  Pas na dat bloedbad op dat eiland (een actie die zelfs te onwezenlijk leek voor dolgedraaide Islamo-Fascisten; die toch ook op de een of andere manier sympathie willen winnen voor wat hun zien als een “anti-imperialistische strijd”-zoals al duidelijk zie ik dat anders) begon ik te denken dat hier wel eens wat heel anders aan de hand kon zijn…
  Hoe dan ook: Ik heb vaak mensen gewaarschuwd voor ’t toenemende gevaar van extreem-rechts/fascisme, parlementair en paramilitair. Ik zal nu niet gaan roepen “I told you so!”, want er is geen afschuwelijkere manier dan je gelijk zo te krijgen…Was ’t maar mijn paranoia geweest, dit is te afschuwelijk voor woorden.
  Maar we zijn ’t denk ik meer dan ooit 100% met mekaar eens dat dit kwaad met wortel en al uitgeroeid moet worden.

 5. S Dot One schreef:

  Kan me best wel vinden in wat je hier zegt. En wil er wel aan toevoegen dat ik Geert Wilders niet de schuld wil geven, maar hij wel het voorbeeld is van iemand die een steentje heeft bijgedragen aan een klimaat waarin iemand als deze Noor, sneller geneigd zijn om dit soort aanslagen te plegen. Extreme Moslim of extreme anti-Moslim, het is gewoon fout als iemand dit soort barbaarse acties voedt.

  @NoAlcalioModerno – begrijp best dat je, helaas, ook dacht dat de aanslagen uit de Islamitische wereld kwam. Maar de laatste paar aanslagen die ik me herinner zijn toch echt door native Europeanen gepleegd. Wij hebben in Nederland ook een drama gehad in Alphen aan de Rijn gepleegd door een “gewone Nederlander”.

  Eerder vandaag heb ik ook nog kort mijn ei hierover gelegd : http://sdotone.wordpress.com/2011/07/23/lees-verder-dan-een-tweet-lang-is/

 6. peter storm schreef:

  Welnu, NOAlCalcioMOderno, ik denk dat “I told you so”, juist vanut mensen die als langer waarschuwen dat systematisch aangejaagde haat vroeg of laat tot moord en doodslag leidt, helemaal niet zo’n verkeerde reactie is, hoe wrang dat ook klinkt. Wie rechtse haat zaait, oogst vroeg of laat bommen en kogels van rechts. And yes, i told you so, and so did you, my friend. And if need be, I will tell you again and again. Dat is deel van die taak van het utroeien van dit kwaad met wortel en tak: waarschuwen voor de consequenties. En ja, “er is geen aschuwelijker manier dan zo gelijk te krijgen” – maar dat verandert aan het gelijk – geen persoonlijk gelijk, geen persoonlijke bevrediging, dat is helemaal ’t punt niet, maar wél een gelijk – helemaal niets.

  Over wat je zegt over de aannemelijkheid van de jihadistische connectie: klopt, ten dele. Dat was de eerste uren ook waar ik aan dacht. Maar het is wel ziek dat media die jihadistische connectie bléven benadrukken, ook nadat het al duidelijk was dat de aanslag niet uit die hoek kwam. Dat toon ik met de chronologie in de hand aan. Het ging me niet om de eerste impuls,het gig me om het dóórzetten ervan ook toen de grond daarvan al wegviel. Dat laatse gebeurde al vrij snel, maar de verwijzingen naar jihadistische complotten bleven aanhouden.

  En hoe weerzinwekkend ik ook het jihadisme vindt, er is in de context wel een verschil. Was deze aanslag werkelijk uit al Qaeda-hoek gekomen, dan werden we nu weer getracteerd op een nieuwe uitbarsting van islamofobe hetze, met razzia’s en alles, en brandende moskeëen. Dat hebben we eerder gezien. Nu de aanslag uit de hoek van een Wilders-fan blijkt te komen, blijft ons dát tenminste bespaard. Als dit alles neerkomt op priemend moralisme, dan hoop ik nog lang een priemend moralist te blijven : )

 7. NoAlCalcioModerno schreef:

  @S Dot One: Ook een goed stuk. Ook hier mijn complimenten.

 8. […] According to this Dutch blog, Murdoch‘s The Sun reacted, before knowing about the real pertetrator: Norway’s 9/11 […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: