Confrontatie in Athene en Madrid: tijd voor solidariteit

woensdag 3 augustus

De Griekse staat heeft vorige week opnieuw voor confrontatie met de protesten tegeen bezuinigingen gekozen en liet het actekamp op Syntagma ontruimen. Gisteren ging ook de Spaanse staat tot het offensief over, met ontruiming van het actiekamp op Puerta del Sol. Maar dat lijkt gelukkig heel verkeerd uit te pakken vanwege het prachtige snelle en felle antwoord van actievoerders. Maar eerst, kort, Griekenland.

Op 29 juli ontruimde de oproerpolitie een kraakpand in Athene. Het werd, zo meldt From The Greek Streets, een blog dat verslag doet van de sociale strijd in Griekenland, dezelfde dag opniew gekraakt. Een dag later ontruimde de oproerpolitie het actiekamp dat al sinds 25 mei op het Syntagma-plein was ingericht. Zelfs de Volkskrant, verder vrijwel comateus waar het om sociaal verzet gaat, maakte er melding van. Er waren niet heel veel actevoerders meer, en de zomerhitte maakte blijven toch al een moeizaam iets. Het moment dat de autoriteiten kozen, was dan ook van hun uit bezien tactisch handig. Dat wil niet zeggen dat hiermee de kous af is. Terugkeer vande actievoerders, weer in grotere aantallen, is waarschijnlijk een kwestie van tijd.

Maar dan Spanje! Ook daar ging de politie tot ontruming over van het actiekamp in de hoofdstad, in dit geval Puerta del Sol in Madrid. Dat was pas een dag of tien opnieuw bezet als climax van demonstratieve optochten. Maar ook daar waren gisteren niet zoveel mensen aanwezig, en autoriteiten rekenden er blijkbaar  op dat hitte en vakantie een ontruiming in de kaart speelde. Driehonderd agenten en 20 busjes werden ingezet, politie vernielde actiemateriaal en sloot het plein af om terugkeer van de activoerderste voorkomen. ROAR MAG deed snel verslag, met beeldmateriaal, op basis van een ooggetuige.

En een tweede, zinderend mooi stuk op hetzelfde ROAR MAG, heet van de naald, laat zien dat het vervolgens anders liep dan autoriteiten beoogden. Duizenden demonstrantens stroomden naar het centrum en blokkeerden toegangswegen naar het plein, waar inmiddels vijftig politievoertuigen ingezet waren door een “leger van politie”, zoals het stuk het omschrijft, om te beletten dat actievoerders het plein pnieuw in zouden nemen. De confrontatie vindt op dit moment plaats, het stuk maakt melding van een gespannen toestand, met politie in volle uitrusting tegenover volhardende demonstranten. Het heeft er veel van weg dat de beweging in Spanje in een hogere versnelling gaat, dat een relatief ‘lieve’ fase dankzij deze provocatie wel ongeveer achter de rug is.

Gebeurtenissen in Griekenland en Spanje verdienen de grootst mogelijke aandacht. Bij komende pleinacties in Nederland  dienen we onze solidariteit met de dappere demonstranten in Athene en Madrid van de daken te toeteren. Zij vechten tegen takken van hetzelfde neoliberale en autoritaire monster als wij. Hun successen bieden ons hoop, en elk succes van het gezag in het herstel van hun ‘orde’ moeten we oppakken als een klap in ons gezicht die een fel en duidelijk antwoord van solidariteit verdient.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: