Pleinactie Tilburg iets beter dan vorige keer

donderdag 11 augustus

Weer een pleinprotest in Tilburg afgelopen avond, het zesde alweer. Met deze – inmiddels wekelijkse – acties probeert een nog klein handjevol mensen protest van de grond te krijgen tegen het bezuinigingsbeleid. Het idee is om dit vol te houden, zeker tot aan Prinsjesdag. Dat betekent dat er pleinacties gepland staan op donderdagavond 18 augustus,25 augustus, en op 1, 8 en 15 september. Vandaag was een klein stapje in het opbouwen van die acties. Het ging beter dan de afgelopen twee, door regen nogal gesaboteerde, acties. Nu viel de regen met name voor en na het actievoeren, en konden we dus in vrij droge omstandigheden onze pamfletten uidelen.

We waren uiteindelijk met vier mensen. Eerst kwam er, nadat ik eventjes bezig was met uitdelen, iemand van de SP, een raadslid, later gevolgd door nog een partijgenoot van haar. Ze kwamen vooral even overleggen en horen hoe we bezig waren, en hoe dit uitgebreid kon worden. Snel erna voegde nog iemand zich bij ons, mede-organisator in dit pleinprotest. Zo stonden we even met vier mensen, vooral te overleggen maar intussen ook de pamfletten – met oproep voor volgende week – uit te delen. Handjesvol ervan zijn ook meegegaan met de andere drie, om verder verspreid te worden. Dat uitdeelwerk alleen al was nuttig. En het feit dat we met vier keer zoveel waren als vorige week, is ook mooi. Als we dit tempo van uitbreiding kunnen vasthouden naar Prinsjesdag toe…

Er is dus iets aan contact met SP-ers in wording. Het idee is nu om over twee weken de zaak wat groter aan te pakken, en dan ook media-aandacht te zoeken. Hetzelfde willen we doen voor de laatste actie vóór pPrinsjesdag. dat komt dus neer o iets grotere acties op 25 augustus en op 15 sptember. De donderdagen ertussen gaan we gewoon ook door, maar  dat zal dan waarschijnlijk veel kleinschaligerblijven. Hoe dan ook, er begint een ietsjepitesje  groeiende uitstraling van de acties in zicht te komen.

Dat zal vast ook zijn eigen problemen geven. Deelname van SP-ers, ondersteuning ook, is prima. Deelname van wie dan ook die, op basis van solidariteit en gelijkwaardigheid, tegen bezuinigingsbeleid actie wil voeren, is immers welkom. Maar het moet geen pure SP-actie worden, en ook geen actie die er vanwege vlag- en tomaatvertoon van een afstand voornamelijk uitgaat zien als een partijpolitiek iets. Iets soortgelijks zou ook gelden als er deelname komt vanuit andere formele organisaties, partijen en dergelijke. We willen een niet-partijpolitiek gebonden protest. 

Daar zijn we echter zelf bij, het komt juist nu ook op meedoen aan van mensen uit allerlei andere richtingen en achtergronden, zodat de uitstraling open is en blijft en we niemands politieke speelbal worden. De beslissingen over de acties worden genomen door actief deelnemende mensen op en rond de actie zelf – niet door organisaties of partijen als zodanig buiten de actievoerders om. Als we dat in de gaten houden, kunnen we de autonomie van deze acties wel handhaven, wat voor mensen met een partijpolitieke achtergrond er ook deelnemen. Met dat in het achterhoofd, vind ik het contact met de plaatselijke SP, plus iets van praktische samenwerking in zicht, een stap vooruit.

Na enige tijd vertrokken de twee SP-er, en gingen mede-organisator en ik nog even door met pamfletten uidelen en overleggen. En wie arriveerde daar? Jawel, twee agenten, het was weer zo ver. Ze hadden iet van de wijkagent vernomen en kwamen poolshoogte nemen. Ik had echter vorige week de actievan4 august us, maar tegelijk ook die van de daaropvolgende donderdagen, schriftelijk bij de gemeente aangemeld. Dat legde ik hu uit. Een woordenwisseling volgde waarin ik aangaf dat ik in mijn recht stond en zelfs volgens de formele gemeenteregels niets verkeerds deed. Toch ID-controle en dergelijke, en een woordenwisseling. Wat een gezeur allemaal, maar na een minuut of tien gepraat vertrok het tweetal weer. Maar wat is de zin van handelen volgens hun regeltjes als het politiegezeik toch doorgaat?

Nog even zijn we doorgegaan. Maar de lucht betrok weer en even later begon het gespetter uit de inmiddels weer zware grijze lucht. Afscheid genomen en door de regen naar huis. Volgende week weer – en de week daarop, dan  dus wat groter aangepakt, opnieuw.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: