Pleinprotest Tilburg: stug en opgewekt doorgaan blijft het devies

donderdag 25 augustus

Gelukkig heb ik getuigen. Anders zouden lezers wellicht niet geloven dat het wéér plensde van de regen op de avond van het inmiddels wekelijkse en eerder herhaaldelijk verregende pleinprotest in Tilburg tegen het bezuinigingsbeleid. Buienrader gaf aan dat het in een groot deel van het land droog was. Niet in Tilburg dus, daar trok tusssen zes en zeven uur een plensbui overheen. De timing van de hoosbui was ongelukkig én gelukkig: vlak vóor de actie, maar niet echt tijdens de actie zelf. Degenen die er waren, konden dus aan de slag, en dat hebben we dan ook gedaan.

Een half uur voor het begin van de actie was het echter een ware wolkbreuk. Dat was voor mensen ongetwijfeld het moment waarop ze besloten tch maar niet te gaan. Dat heeft deelname gekost van minstens één iemand, wellicht van meer, en dat is geheel en al te begrijpen. Maar tegen zeven uur werd de regen minder, en even later werd het zowaar droog. Dat betekent dat gedaan kon worden wat de bedoeling was: flyers uitdelen voor volgend pleinprotest. Dat is dan ook gebeurd, bijna tweehonderd pamfletten zijn uitgedeeld of uitgezet onder mede-actievoerders.

Dat waren er uiteindelijk drie, zodat we met vier mensen waren. Eerst iemand die waarmee ik via Facebook in aanraking was gekomen, uit de omgeving niet zo ver hier vandaan. Ons aan elkaar voorgesteld, en aan het uitdelen gegaan. Dat ging al een stuk relaxeder dan in mijn eentje, en ik vermoed dat mensen zelfs een kleiene flyer-actie al iets serieuzer nemen als er twee mensen meedoen dan als je in je eentje – als zonderlinge eenling – bezig bent.

Kort erna kwam er een soort cameraploeg op me af. Die bleek lucht van de actie gekregen te hebben. Ze waren bezig voor een project, Grassroots Mapping genaamd, om met camera, aan ballonnen bevestigd, datgene vast te leggen en in kaart te brengen wat Google Maps laat liggen. Alternatieve zaken, acties en dergelijke. Kennelijk was er de hoop of verwachting dat de Heuvel vol stond met honderden actievoerders. Helaas, haha. Ik heb uitgelegd hoe de zaak ervoor stond, dat ik geen tovenaar was en geen actievoerders uit mijn mouw kon schudden. In het Engels, de man van het project met wie ik vooral sprak was Braziliaan. Wel een plezierige kennismaking, leuk om te horen waar mensen zoal mee bezig zijn, hoe vanuit verschillende invalshoeken – letterlijk! –  mensen de wereld een iets aangenamer oord proberen te maken.

Nog een tijdje later kwamen twee medestanders opduiken – bekenden uit de kraak – en alternatieve scene hier, een Italiaanse en een Griekse jongen. Ook even mee bijgekletst, ook flyers gegeven die ze hielpen uitdelen of voor eigen verspreiding meenamen. Al met al zijn er, door uitdelen en meegeven aan medestanders, toch bijna tweehonderd flyers verspreid – met punten tegen het bezuinigingsbeleid én met een oproep om vooral op donderdag 15 september mee te doen aan een soortgelijk, maar dan toch werkelijk hopelijk flink groter, pleinprotest deel te nemen. De tussenliggende donderdagen is er ook wel actie, maar die zal voornamelijk bestaan uit flyers uitdelen om die vijftiende september – aan de vooravond van Prinsjesdag – van wat meer handen, voeten en vooral deelnemers te helpen voorzien.

De pleinprotesten worden mede op poten gezet door een mini-actie-initiatief, Hard Voor Hart. Via de website van dat initiatiefje komen er nu en dan updates, zo is de bedoeling.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: