Van pleinprotest naar Den Haag

maandag 12 september

De regen zat deze keer eens niet echt in de weg. Toch was ook het meest recente pleinprotest in Tilburg tegen het bezuinigingsbeleid geen succes qua deelnemers. Ik heb in mijn eentje veertig minuten pamfletjs staan uitdelen, om de volgende keer aan te kondigen. Voor 1 september, toen ik ziek was op de dag zelf en er dus geen pamfletten zijn verspreid, en voor afgelopen donderdag, was niet nadrukkelijk via Facebook en Indymedia opgeroepen. Voor komende donderdag – de laatste in de geplande reeks, al is voortzetting bij een goede opkomst en bijbehorende animo helemaal niet uitgesloten – is dit wel het geval. Ik hoop dan ook op flink grotere deelname.

In de oproep – op Facebook, op Indymedia en op de website van initiatiefnemers Hard voor Hart – staat ook wat de bedoeling wordt komende donderdag. protesteren tegen het bezuinigingsbeleid, en met name ook de aandacht vestigen op landelijke acties tegen dat beleid. Met name maandag 19 september – de dag vóór Prinsjesdag – wordt elangrijk. Op die dag zullen diverse groepen hun protest laten horen in Den Haag. Er is bijvoorbeeld de Walk of Shame Tour, waarvoor om twee voor twaalf verzameld wordt op het Plein in Den Haag. Er is actie vanuit de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad), en ook Abvakabo is die dag actief en wil om 14.00 op het malieveld actie voeren. Rekening Retour heeft in verstandige bescheidenheid haar eigen atie op 20 september afgeblazen en roept op om zich bij de acties van 19 september te voegen.

ABvakabo, de CG-Raad en dergelijke: het z ijn clubs die bij eerdere gelegenheiden in staat zijn gebleken grote aantallen mensen voor protesten op de been te krijgen. maar het zijn ook gevestigde organisaties, voor wi actievoeren een verlengstuk is in een strategie waarin lobbyen en onderhandelen centraal staan.  Het is denkbaar dat er op maandag 19 september flinke aantallen mensen in Den Haag protesteren. Maar het staat vast dat, als we het aan gevestigde organisaties als deze overlaten, de acties een weinig radicale, weinig zelfstandige dynamiek zullen hebben, ingekapseld als ze in die strategie eigenlijk bij voorbaat al bijna zijn. Om dat te helpen doorbreken is actieve deelname van radicalere mensen, met name ook van anarchisten, van betekenis.

Het actief promoten van deelname eraan, zoals via het komend pleinprotest zal gebeuren, is van betekenis. Maar zeker zo belangrijk is het naar voren brengen van radicaler gezichtspunten, werkwijzen en actievormen tijdens de acties van maandag 19 september. Er is geen reden om met het te verwachten keurige karakter van de acties bij voorbaat maar genoegen te nemen. En het is alleszins denkbaar dat er sowieso onder deelnemers een woede is die zelf al geneigd is door opgelegde beperkingen –  zoals het treurige “Ga met het oog op Prinsjesdag NIET naar het binnenhof” –  heen te breken. Dat doorbreken van beperkingen mag best een beetje worden gestimuleerd, hetgeen verstandige deelname van revolutionairen nuttig maakt.

Advertenties

One Response to Van pleinprotest naar Den Haag

  1. […] op af komen, en de sfeer zal waarschijnlijk niet echt radicaal zijn, zoals Peter Storm ook al aangeeft.Kortom: er is ruimte genoeg om te demonstreren, om de radicalere acties te verbreden en de bravere […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: