Kraakdemonstratie: Van der Laan stuurt aan op geweld

vrijdag 30 september

De gemeente Amsterdam, onder aanvoering van Gemeentelijk Oppergeweldpleger Van der Laan, is bezig flinke rellen te organiseren in de binnenstad van Amsterdam. Aansturen op rellen, om daarmee extra de ruimte te bieden, dát is waar de gemeentelijke houding tegenover een aangekondigde kraakdemonstratie op neerkomt. Hopelijk wordt de opkomst op de actie groot, en wordt het een duidelijk verzetsmoment. Tegenover de oprukkende onderdrukking van de ruimte om actie te voeren is dat méér dan noodzakelijk.

Het gaat om het volgende. Morgen, op 1 oktober, om 17 uur, willen krakers en hun sympathisanten demonstreren vanaf het Spui in Amsterdam. Die dag is precies een jaar geleden het kraakverbod van kracht geworden, en de demonstratie moet het dóórgaande protest daartegen uitdrukken. De tekst op de poster, zoals die op Indymedia prijkt maakt duidelij dat er tegelijk voor diepergaande verandering actie wordt gevoerd. De kop luidt: “Kraak het Systeem Demo”. Minder dan dat is inderdaad uiteindelijk te weinig!

Maar voor de gemeente was het allemaal al te veel. Er kwamen beperkende maatregelen. De actie mag van de burgemeester niet op het Spui beginnen maar vanaf het Waterlooplein. Demonstranten mogen een flink deel van de binnenstad – Kalverstraat, Dam, Rokin, P.C.Hooftstraat, Nieuwendijk en niet te vergeten “het deel van de Herengracht waar de ambtswoning van Van der Laan staat”. Deze verplaatsing wordt gemotiveerd als maatregel om overlast voor het winkelend publiek tegen te gaan.”het zijn ook nog de Dwaze Dagen in de Bijenkorf!”, legt Boer, woordvoerder van de burgemeester, nog uit. Jawel, ruim baan voor het grootwinkelbedrijf! Winkelend publiek na vijf uur zal er ongetwijfeld nog zijn, maar dat is er dan rond het Waterlooplein ook. Bovendien lóópt zo’n demonstratie, dus binnen de korte keren na het voorbijtrekken van de stoet kunnen de shoppers weer ongehinderd shoppen. Als de ME tenminste de weg niet verspert, de stoet langdurig stilzet en dus zélf voor overlast zorgt. Het is dus een onzin-argument, zoals ook vanuit de actie zelf wordt duidelijk gemaakt.

Dan komt de gemeente natuurlijk met haar verbod aan demonstranten om kruisraketten, F16s, tanks en machinegeweren – ow sorry, ik bedoel “bivakmutsen, integraalhelmen of beschermende kleding – te dragen, en spullen bij zich te hebben die als wapen kunnen worden gebruikt (dat gebeurde vorig jaar met spandoeken)”. Vanuit de organisatie komt op op Indymedia antwoord. Ze wijzen op het gevaar van politiegeweld en zeggen: “vanzelfsprekend weigeren de organisatoren van de demonstratie dan ook van de demonstranten te vragen om geen persoonlijke beschermingsmiddelen tegen eventueel overheidsgeweld mee te nemen, dit is een keus die elke demonstrant zelf moet maken en de organisatie heeft er alle begrip voor als men in het licht van het geweld van vorig jaar en de nu aangekondigde repressie voor kiest om zich niet zonder meer bloot te stellen aan gebroken ledematen en traangas.” Dat “geweld van vorig jaar” verwijst klaarblijkelijk naar de kraakdemonstratie van een jaar geleden,toen er rellen uitbraken nadat politie te voet en te paard paard demonstranten aanviel nadat krakers een pand kraakten tijdens de demonstratie. De politie kóós er hier voor om grof demonstranten aan te vallen.

Het gezag presteert het dan ook nog om een toon te hanteren alsof ze het gewéldig belangrijk vinden dat de demonstratie toch door kan gaan, alsof krakers een gúnst wordt bewezen. Het is kennelijk een ‘keus’ tussen verbieden en de demonstratie krachteloos maken- en dan mogen wij blij zijn dat krakers tenminste nog íéts mogen!? Even lachen: “Burgemeester van der Laan hecht er groot belang aan dat de demonstratie kan doorgaan. ‘Mensen kunnen denken: wat haal je je op de hals, maar de burgemeester vindt het een groot goed dat de krakers de vrijheid krijgen om te demonstreren’, zegt zijn woordvoerder Bartho Boer.” Maar krakers ‘krijgen’ geen vrijheid van de burgemeester om te demonstreren. Een demonstratieverbod zou een inbreuk op rechten zijn die we al hébben, en ook nog eens in strijd met in de Grondwet wiens gezag ik niet maar Van der Laan wél erkent, geformuleerde vrijheden. Van der Laan en zijn woordvoerder richten zich met hun uitspraak op een ‘ordelievende’ achterban, die te horen krijgt: we hebben verbod overwogen maar in onze grootmoedige democratische ruimdenkendheid ‘geven’ we ze de gelegenheid tot demonstratie. Maar dan wel onder strenge voorwaarden.

Die voorwaarden komen neer op een doordacht voorwendsel voor geplande, althans goed voorbereide, onderdrukking. Morgen zullen aanvankelijk platte petten mensen ‘aanspreken’ als ze een doek voor de mond hebben, of een stok aan een spandoek die niet dun genoeg is. Het zal waarschijnlijk niet bij ‘aanspreken’ blijven. Morgen zullen flinke aantallen agenten wellicht op het Spui klaarstaan om het bijeenkomen van krakers en sympathisanten bij voorbaat onmogelijk te maken, met verwijzing naar de verordonneerde maar terecht van de hand gewezen verplaatsing. Vandaaruit zal de weg naar de rel makkelijk gebaand worden, langzamer als demonstranten beheerst en tegelijk met flinke aantallen zijn zodat de politie zich niet al te sterk voelt, sneller als mensen erg opgefokt zijn en met relatief kleinere aantallen zodat de ‘helden’ in uniformen wel durven.

Maar in beide gevallen zijn het de politie, en de Oppergeweldpleger Van der Laan, die de weg naar de rel banen, nu al. Ik hoop slechts dat, als het daarop uitdraait, het van de kant van demonstranten uit een zo slim mogelijke rel wordt, waarin politie en gezagsdragers maximaal op een zeer verkeerd been worden gezet en de vrolijke onverzettelijkheid van krakers en sympathisanten maximaal tot uiting komt. Zelf kan ik er niet bij zijn, maar ik wens de demonstranten – álle demonstranten – sterkte, wijsheid en succes.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: