Helmond en Amsterdam: politiestaat in vol bedrijf

zaterdag 1 oktober

Nederland wordt steeds democratischer, de keuzevrijheid van burgers neemt alsmaar toe. Toch?! Vandaag kon je als actievoerder zelfs kiezen waar je het doelwit zou worden van politiegeweld: in Helmond of in Amsterdam. In Helmond hielden neonazi’s van de NVU een optoch, en dus waren antifascisten gelukkig op de been om dit te dwarsbomen. In Amsterdam was een kraakdemonstratie aangekondigd. Zowel tegen antifascisten in Helmond als tegen krakers en sympathisanten in Amsterdam werd een intimiderende overmacht van politie in stelling gebracht. Beide acties werden minstens gedeeltelijk van staatswege onderdrukt, waarbij je in Hemond nog fascisten tegenover je kon krijgen als bonus. De conclusie dringt zich op: van het al verregaand gesloopte demonstratierecht is, buiten het spreekwoordelijke Malieveld althans, nauwelijks nog sprake. Dat zullen we dus, desnoods hardhandig, moeten heroveren op de ME en de gezagsdragers.

Eerst kort Helmond. De nazi-mars stelde niet zoveel voor, getalsmatig althans: 25 deelnemers volgens Nu.nl waarop ik ook het onderstaande baseer (1). Daartegen kwamen, volgens dezelfde bron, “een paar honderd Helmondse jongeren” op de been. Dat vind ik bemoedigend: plaatselijke jeugd wíl gewoon geen nazi’s in de straten van de stad waar ze wonen. De politie was echter met maar liefst 500 agenten utgerut, had een station voor vertrekkende reizigers afgesloten en de binnenstad voor een flink deel afgezet. Ze had pas heel kort van tevoren bekendgemaakt waar de route – en allerlei beperkingen op de bewegingsvrijheid – van de nazi-optocht zou lopen. Reden: het dwaarasbomen van tegenacties. “We hebben de route laat bekendgemaakt om te voorkomen dat tegenstanders de gelegenheid kregen dingen te doen die we niet wilden”, aldus het Gezag. Kortom: nazi’s werden verdedigd tegen antifascisten. “De veiligheid heeft vooropgestaan en gebleken is dat dit een goede zet was.” De veiligheid, niet van buurtbewoners en al helemáál niet van mensen die rechtstreeks bedreigd worden door fascisten, maar enkel die van 25 nazi’s, heeft vooropgestaan. Volgens mij zou er veel minder overlast geweest zijn als de Helmondse jongeren de 25 treurige operettefascisten even de stad hadden uitgejaagd. Dat zou in een kwartiertje zijn gepiept, vermoed ik. Maar nee, 500 agenten en jawel hoor, ook nog negen arrestaties. Van actievoerders tégen de nazi’s, wel te verstaan. Dit alles is op te maken uit Nu.nl,een gevestigde nieuwsbron. Ongetwijfeld is er meer relevants te melden, zaken die de houding van gemeente en politie in een nóg onvoordeliger daglicht stellen. Maar ik laat het hier even bij.

Minstens zo kwaadaardig is het optreden van autoriteiten in Amsterdam. Krakers probeerden daar een demonstratie te houden vanaf het Spui. Dat mocht niet van de burgemeester, en ook hier waren er flinke aantallen agenten – 100 op paarden, en een politiehelicopter in de lucht – om de orders af te dwingen. De politie probeerde de demonstratie te voorkomen, agenten in burger – ‘stillen’- hieden actievoerders aan, politie te paard reed dwars door groepen mensen heen. “Geweld vindt niet plaats maar de situatie is dreigend”, schrijft het Parool. Even verder in hetzelfde bericht: “Op dit moment rijdt de politie te paard kriskras door de krakers heen en probeert ze uiteen te jagen.” Geweld vond dus wél plaats. Of is het op groepen mensen inrijden en ze uitéén proberen te drijven géén geweld? Of is iets pas geweld als niet de politie maar krakers en hun sympathisantenhet uitoefenen? We zien hier weer een staaltje verdraaide verslaggeving die we bij dit soort botsingen bijna gewend zijn. Volgens dit verslag waren er intussen al 17 actievoerders gearresteerd.

De Volkskrant is nog erg behulpzaam bij verdere ‘uitleg’. Dat staatspropagandavod weet te melden: “Volgens de politie, hebben de krakers zich niet aan de afspraken gehouden”, waarbij vervolgens werd uitgelegd dat de gemeente de demonstratie naar een ander verzamelpunt had verbannen en gezichtsbedekking en steviger stokken aan spandoeken had verboden. Maar de krant verzuimt erbij te vertellen dat er van ‘afspraken’geen sprake was: die maak je namelijk tussen twéé partijen, tussen gemeente enerzijds, en krakers anderzijds in dit geval. Maar de organisatie van de kraakdemonstratie had glashelder duidelijk gemaakt dat ze de voorwaarden die de gemeeente oplegde, niet accepteerde. Er waren dus geen “afspraken” maar slechts éénzijdige verordeningen. Zélfs als je zou vinden dat de krakers zich hier aan hadden moeten houden – iets wat ik nadrukkelijk níít vindt, ik vind de weigering van krakerszijde volslagen terecht – dan nóg had een fatsoenlijke berichtgeving dit nogal belangrijke feit moeten vermelden, en náást de politieversie ook die van de krakers moeten presenteren.

Die krakers zelf, 100 in getal plus 50 sympathisanten, aldus het Parool, “een kleine 200” volgens de Volkskrant, mogen intussen om méér dan éénreden trots zijn op zichzelf en elkaar. In de eerste plaats toch vanwege de opkomst. Het as duidelijk dat burgemeester en politie aanstuurden op geweld tegen de demonstratie, dat ze de actie wilden smoren met verordeningen en het kracht bijzetten daarvan daar grootschalige politie-inzet. Dat er desondanks een flinke groep wél kwam opdagen, en wél heef geprobeerd actie te voeren, is een teken van volharding en lef. Dat tegelijk de groep zich niet overmatig heeft laten opfokken – zelfs de aangehaalde, niet bepaald kraakvriendelijke artikelen weten geen één geweldsincident van krakerskant te vermelden – getuigt van grote zelfbeheersing. Aantallen actievoerders, en zelfbeheersing van die actievoerders tegen een steeds openlijker repressie waar provocatie een essentieel onderdeel van is, gaan we hard nodig hebben.

Maar laat ik ook meteen duidelijk zijn: die zelfbeheersing verwelkom ik , níét omdat ik denk dat we confrontaties met de ME – inclusief offensieve confrontaties – bij voorbaat uit de weg moeten gaan. Integendeel! Dat is gewoon een kestie van wanneer is welke aanpak slim. We moeten, terwijl we doorgaan met allerhande acties in de meest uiteenlopende vormen, nadenken over hoe we – veelal letterlijk – de straten en pleinen heroveren op autoriteiten die deze zelfde straten en pleinen nog enkel maar beschikbaar willen houden voor het ‘winkelende publiek’ – behalve dan op momenten dat ook dát ‘publiek’ vastloopt op halve afgezette stadscentra zoals in Helmond.

Wat we onder meer nodig hebben: welbewust wetsovetredende demonstraties, niet persé gewelddadig – als het zonder kan, dan graag – maar ook niet persé en bij voorbaat geweldloos. Keer op keer op keer, zodat ze geen politie en cellen genoeg meer hebben om het nog aan te kunnen, en zodat zelfs Volkskrant- en Parool-journalisten beginnen te zien dat er iets niet in de haak is met de opstelling van gemeenten en politie tegenover mensen die actief voor hun rechten willen opkomen.

(1) Zowel over Helmond als over Amsterdam heb ik gebruik gemaakt van gevestigde nieuwsbronnen: Nu.nl, Parool en Volkskrant. Ik heb  dus nog niet op Indymedia – waar ongetwijfeld zeer relevante informatie staat die een nog veel duidelijker beeld oplevert – gekeken voor verslagen van vandaag. Mij lijkt het echter wel zinnig om te laten zien,dat, zélfs als we op mainstream nieuwsberichten afgaan, de verstikkende repressie en de kwaadaardige houding van autoriteiten overduidelijk is, voor wie bereid is te lezen en zelf na te denken althans.

Advertenties

4 Responses to Helmond en Amsterdam: politiestaat in vol bedrijf

 1. Erik schreef:

  Was aanwezig in Helmond, en het was een vreemde gewaarwording om te merken dat de fascisten alle ruimte kregen, en de tegendemonstranten een aantal keren raken klappen kregen. Een aantal mensen werd zonder enige waarschuwing bewerkt met de lange lat. Een aantal politie agenten leek er zichtbaar plezier aan te beleven.
  Het was bemoedigd om te zien dat er zoveel weerstand tegen de nazi-mars was (volgens mij waren er zeker meer dan 200 tegen demonstranten).

 2. Johnny schreef:

  Nederland is een politie staat geworden jammer genoeg. Ik denk dat t tijd is om te emigreren. Ben het zat met deze mensen hier en dan heb ik t vooral over mensen als Geert Wilders!

 3. […] bericht verscheen eerder op de site van Peter Storm Stem of voeg toe aan […]

 4. Jorein Versteege schreef:

  In een filmpje op YouTube kun je duidelijk zien hoe mannen met politie jassen begonnen met het slaan en schoppen. Deze keer hebben ze zich zelf verraden.

  De ME troepen vielen pas aan, toen de politie al bezig was met slaan en uit elkaar drijven.

  Het verbaast me niets dat de burgerlijke media de kant van de politie en de staat kiest. In de Telegraaf zal men zeker lezen hoe ”gewelddadig” de krakers waren.

  Ik ben tegen het gebruik van geweld. Maar deze keer heb ik duidelijk gezien hoe politie mannen op de krakers afliepen en erop los sloegen, daarna viel de ME aan. De politie beschermd fascisten maar slaat erop los als het gaat om linkse demonstranten.

  Weg met het politie apparaat
  Weg met de burgerlijke staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: