Occupy Tilburg stáát!

zondag 6 november

Occupy Tilburg stáát. Na de samenkomst in de middag – de tweede inmiddels – en een levendige optocht door de stad, zetten mensen vanaf het eind van de middag tenten op in de binnenstad. Later in de avond – toen het inmiddels erg gezellig was geworden – stonden er zeker zes, zeven tenten, en was een flink deel afgeschermd met aan de bomen bevestigd zeil. Het actiekamp is een feit.

Afgelopen week stond in het teken van voorbereidingen, nadat zaterdag 29 oktober al een flinke groep bij elkaar was geweest. Taken waren verdeeld, en één ervan was het contact met de gemeente. De oorspronkelijke plek die we wilden – de Heuvel – werd door een bestuurlijk veto getroffen. Maar vervolgens kwam de gemeente zelf met een andere locatie aanzetten eentje die vrijwel binnen de opties die we zelf al in overweging hadden. Een derde optie die we wilden viel af: men wilde ons daar lalten opdraaien voor gederfde parkeeropbrengsten, 35 euro per plek per dag…

Het werd dus Stadhuisplein, de door de gemeente geboden locatie, naast … stadskantoor Burgerzaken, en op de stoep van Team Evenementen, de plaats waar we langs waren om de aanmelding van de actie te doen! Van ons belangrijk: de plek lag middenin de binnenstad, op een plek waar dus veel mensen langs kwamen en we veel aanspraak zouden kunnen krijgen. Voor onszelf dus een tamelijk gunstige locatie. De gemeente nam een houding in van ‘moet-kunnen, vrijheid van meningsuiting, als overlast niet uit de hand loopt’. Voor faciliteiten dienden we zelf zorg te dragen, anders vatte de gemeente het als ‘evenement’ op en zou strenge regelgeving gaan opleggen, om geen scheve ogen bij de horeca te krijgen. Nu konden we in grote lijnen ons gang gaan, maar moestend dan wel zelf voor bijvoorbeeld toiletten zorgen. Natuurlijk is deze relaxede houdng van het gezag een subtiele vorm van ordehandhaving, geen vertoon van werkelijke sympathie. Het kan omslaan, en ook vriendelijke autoriteiten blijven autoriteiten. Maar voor het opstarten van een actiekamp was deze houding niet ongunstig.

Op zaterdag kwamen, op een iets gewijzigde plek waar we echter beter in het zicht van voorbijganger waren, enkele tientallen Occypy-actievoerders bij elkaar. Ietsje minder dan de week ervoor, maar voor een deel ook andere mensen, gemiddeld veel jonger dan vorige week. We hielden een korte assemblee, maakten afspraken over de gang vanz aken op het kamp en over taakverdeling. Daarna: demonstreren!

In optocht trokken we door de stad. Er waren spandoeken en borden, en al vrij snel werden we lekker luidruchtig. “We are the 99, you are the 99!”(procent, dat mag duidelijk zijn); “Tilburg, Occupy!” en “Nee! Wij gaan de crisis niet betalen!” Iemand had een bord “Blif lekker shoppen, er is niets aan de hand!”Dus begonnen betogers plagerig te roepen: “er is níéts aan de hand…” En verderop, bij de Heuvel: “Tilburg, wake up!” , al snel op pesterige wijze verbogen tot: “Tilburg, wakker worden!”

We bereikten de Spoorlaan, een vrij drukke verkeersader. De gemeente had ons gevraagd om daar op de stoep te blijven, ik had me een betje p de vlakte gehouden en gezegd dat het van de omvang van de groep af zou hangen en zo. Ik was als één van de contactpersonen doorgeefluik, geen verlengstuk van de politie. Op de plek zelf – ik was één van de twee die het kopspandoek vast hadden – was er even aarzeling, en toen: hopla, rijbaan op! Lekker brutaal, zoals het hoort. Daar liepen we, geen grote maar wel een zeer enthousiaste groep. Veel toeterende autombilistenen buschauffeurs, twee achter elkaar. Bijna allemaal met een grote lach op het gezicht. Wat bleek: er was in de demonstratie een bord pf spandoek: “toeter voor de liefde”. Nou, dat deden mensen klaarblijkelijk met overgave. Maar sowieso was aan borden en spandoeken wel een beetje af te leen dat het hier een Occupy-protest betrof, tegen de macht van het grote geld en dergelijke. Een deel van het getoeter was wel degelijk iets van steunbetuiging.

Zo vervolgden we onze weg, met inmiddels een heuse politieauto achter ons aan. Maar die reed kennelijk gewoon mee voor het oogje in het zei, we werden niet lastig gevallen, het geüniformeerde gezag gedroeg zich al net zo bedaard als het ongeüniformeerde. Ook eerder en later op de dag deden langskomende agenten vriendelijk. Helemaal niet ongunstig in de beginfase van een Occupy-actie – maar tegelijk ook wel riskant. Illusies – toch al sterk – dat bestuur en politie géén (verlengstuk van) onze tegenstanders, worden hierdoor extra gevoerd. We kunnen weten dat precies dezelfde lui de boel gewoon zullen tegenwerken, hardhandig ook, als daartoe de orders komen. Wie dan vol zit van het idee dat de politie écht onze bondgenoot is of zoiets, staat dan op het verkeerde been.

Maar op dit moment kwam een relaxede houding het bestuur beter uit – en hadden we wél een ongestoorde, lekker luide en zinderende demonstratie. En dat is iets waard, dat is véél waard. Aangekomen bij de kampeerplek bleek me hóéveel. Dierse deelnemers deden dit voor het eerst, en hadden er een boel energie van gekregen. ‘Dit moeten we elke week doen!’, dat soort geluiden. Het is dit nieuw losgekomen enthousiasme die de Occupy-beweging zo sterk, zo aansletekelijk en zo hoopgevend maakt.

Vanaf het eind van de middag werd dus aanhet kamp gewerkt. Toiletten waren een dag eerder al geregeld en stonden klaar. Een aantal mensen ging intussen de nabijgelegen markt op, om te kijken of er etenswaren los te peuteren waren die anders misschien weggegooid zouden worden. Ze kwamen met en flinke lading verse voedingswaren terug, haha. Occupyers hadden zelf al blikken eten en dergelijke, dus ook dat deel van de operatie liep al.

Ik moest tegen de avond zelf enkele uren weg voor een afspraak, een optreden bij restaurant De Imme. Toen ik later terugkwam was de sfeer uitstekend, er werd gekletst, getrommeld, soms verhit gediscussieerd. Ik had mijn gitaar bij me, heb meegedaan met muziek maken en kletsen en ging na een paar uurtjes moe maar zéér opgewekt naar huis. Het was gelukt, Occupy Tilburg is echt op gang!

Advertenties

2 Responses to Occupy Tilburg stáát!

  1. Dylan schreef:

    Ik was het niet van plan eerst, maar iemand had me overtuigd. Wéér naar Occupy Sittard gegaan 😉 Dus, bij wijze van traditie (hoewel ik volgende week er écht niet zal zijn) hier een kort Sittards verslagje.

    Minder mensen dan vorige keer. Iemand had een sportwedstrijd, en de vriendinnen die ze vorige keer had meegenomen waren of daar, of lieten het gewoon afweten. Zo gaat dat, de mens is een sociaal dier. We stonden er met zn 6-7en hoogstens, flyers uitgedeeld, opzich goeie reacties. Wel werden we een half uur lang overstemd door een stel christenfundi’s die hard aan het prediken waren dat de wereld ten einde liep (daar hebben ze dan misschien nog een goed punt ook). Uiteindelijk werd het toch nog een goede actie, doordat een aantal mensen gericht naar ons toe kwamen lopen om met ons te praten. Ze hadden de poster bij het station gezien, of zn vrouw kwam thuis met n flyertje, en toen dachten ze ‘hé, toch maar ff langs gaan!’. Dat leverde goede gesprekken op, en ze straalden ook wel de zin uit om actief mee te gaan helpen voor volgende week. Ook kwam opeens op t einde de oorspronkelijke initiatiefnemer (‘ik dacht, gooi maar s iets op facebook en kijk wat er gebeurt’) van een paar weken terug opdagen. Stonden we een half uur eerder nog op t punt om te zeggen, we gaan wel naar maastricht de volgende keer, nu was het plan er al weer doorheen om volgende week tóch weer in sittard n Occupy te doen. Oh! en als t goed is staan we morgen in Dagblad de Limburger met n foto-tje en aankondiging ‘volgende week weer’ 🙂

    Waarschijnlijk is die wel wat later op de dag dan de afgelopen keren, vrijdag is t namelijk 11-11-11. Want dat betekent dat iedereen een kater heeft op 12-11-11 😉

  2. do schreef:

    Gelukkig kan dit bericht gewijzigd worden in “occupy tilburg staat niet meer”!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: