Stakingsstrijd in crisistijd (1): Nederland en Portugal

donderdag 24 november

De strijd tegen bezuinigingsbeleid woedt, zowel in Nederland als internationaal. In Nederland trekken vooral stakingen in het stadsvervoer aandacht. Internationaal zijn het algemene stakingen in Zuid-europese landen die het beeld bepalen. Maar ook stakingen in afzonderlijke bedrijven en sectoren getuigen van een weigering van arbeiders om ten behoeve van winstgevendheid steeds nieuwe aantastingen van levenspeil en welzijn te ondergaan. Deel één van een tweeluik over stakingsstrijd in crisistijd: Nederland en Portugal. Deel twee zal weer eens over Griekenland gaan…

In Nederland vond afgelopen zondam wederom een staking in het stadsvervoer plaats in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Het personeel vande vervoersbedrijven protesteerden daarmee tegen bezuinigingen en aanbesteding van het vervoer, maatregelen die tot het verdwijnen van buslijnen dreigen te leiden en die mensen hun baan dreigen te kosten. In Amsterdam hielden enkele honderden stakers en anderen een manifestatie die ook door Milieudefensie werd ondersteund. En inderdaad, verdedigen van een goed OV is tegelijk een arbeidersbelang en een milieubelang… en een belang van reizigers, al heeft de als reizigersclub vermomde anti-stakingsvereniging ROVER dat nog steeds niet helemaal begrepen, met hun standaard-geklaag over overlast die staken voor reizigers oplevert. Alsof reizigers beter af zijn na verdere kaalslag.

Inmiddels is er alweer nieuwe actie in de maak. Op 5 december kunnen reizigers in de drie steden gratis met het stadsvervoer, zo kondigde vakbond ABvakabo vandaag aan. In de week van 12 december volgt dan opnieuw een staking in dat OV. Dat wordt dan de zesde keer dit jaar. Het is lange strijd, waarin veel op het spel gaatl. Tegenstanderhier is immers nietalleen de bedrijfsdirecties zelf, maar met name het regeringsbeleid dat bezuinigingen en marktwerking opdringt aan het OV. Het is wel zeer twijfelachtig of het keer op keer herhalen van ééndagsstakingen voldoende zal zijn om deze strijd te winnen. Opvoering van de druk door uitgebreider acties, en overname van het initiatief – uit handen van een op compromis ingesteld vakbondsbestuur, rechtstreeks in handen van stakers en sympathisanten zelf – wordt steeds urgenter.

Vergeleken bij acties in zuidelijke Europese staten is de arbeidersstrijd in Nederland nog bescheiden van omvang en intensiteit. Vandaag vindt bijvoorbeeld een grote eendagsstaking plaats in Portugal tegen het bezuinigingsbeleid.  De bezuinigingen, dioe volgende week in et poarlement besproken worden, betekenen onbetaald overwerk ijn bedrijven, afschaffing van allerlei bonussen voor arbeiders, bezuinigingen in zorg en elders. Net als in Griekenland moet de regering in Portugal hard bezuinigen, in ruil voor steunverlening vanuit EU en IMF vanwege torenhoge staatsschulden. Net als in Griekenland dreigen in Portugal arbeiders en andere mensen onderaan te moeten bloeden voor schulden die zij niet zijn aangegaan, voor een crisis die zij niet hebben gemaakt maar die hen overkomt. Net als in Griekenland verzetten arbeiders zich daar tegen.

De staking legt veel openbare diensten plat. Enkele honderden internationale vluchten zijn geschrapt. Het openbaar vervoer ligt plat. De vakbonden hadden een algemene staking aangekondigd  maar volgens Aljazeera zal er in de particuliere sector grotendeels worden doorgewerkt. De stakingsdag is niet helemaal een brave vertoning, zoals dit soort dagen vaak plegen te zijn. “In Lissabon hebben betogers donderdag het ministerie van Financiën bestookt met molotovcocktails, meldde de plaatselijke politie”, schrijft Nu.nl. Griekse taferelen zijn het nog niet. Maar het gaat die kant op. En dit soort heftige acties zijn daar een rechtmatig onderdeel van, ook als sommige van dit soort acties soms tactisch niet handig zijn. Met het stevig aanvallen van een ministerie van financiën door middel van de molotov-methode heb ik trouwens niet echt een probleem. Het beetje ‘vandalisme’ ervan valt nogal in het niet vergeleken bij de grootschalige vernielingen die vanuit dit soort ministeries in miljoenen huishoudens worden voorbereid en doorgevoerd.

Advertenties

One Response to Stakingsstrijd in crisistijd (1): Nederland en Portugal

  1. […] eerder op peterstormschrijft. Auteur: Peter Storm. Stem of voeg toe […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: