Gemeentelijk machtsmisbruik tegen Occupy Den Haag

zondag 29 januari 2012

De gemeente Den Haag misbruikt de aankomende kougolf om een eind te maken aan het Occupy-kamp op het Malieveld. Vijf nachten of méér met vorst, dat houdt in dat in de vier grote steden de zogeheten ‘winterregeling’ van kracht wordt. Die geldt voor zwervers, en verbiedt ze om dan in de open lucht te blijven bivakkeren. “De actievoerders van Occupy vallen daar volgens de gemeente ook onder”. Die winterregeling – beargumenteerd om kwetsbare mensen, daklozen en dergelijke, letterlijk uit de kou te halen – wordt hier gebruikt om actievoerders te dwarsbomen. Dat is machtsmisbruik, geen zorgzaamheid jegens weerloze mensen. Terecht trotseren Occupyers dit machtsmisbruik.

Koud is het, daaraan is geen twijfel. Dat zwervers bij de komende matige tot strenge vorst beter onderdak gebracht kunnen worden dan dat ze op een bank in een stadspark overnachten, is geen onzin, al is de dwang waarmee dit gepaard gaat weer een ander verhaal. Maar het gaat hier niet om zwervers. Het gaat hier om mensen die vanaf vijftien oktober vorig jaar door middel van een actiekamp protesteren tegen de macht van het grote geld, van de één procent aan de top. Deze mensen hebben tenten opgezet, overleggen over het kamp, bereiden zich ongetwijfeld al weken voor op de kou die nu dan eindelijk komt. Deze mensen lopen niet het gevaar om eenzaam ongezien dood te vriezen, al was het alleen maar omdat hier een groep mensen – geen losse éénlingen – aanwezig zijn. Deze mensen hoeven niet tegen de kou beschermd te worden. Dat kunnen ze uitstekend zelf.

Dat het, bij de gemeentelijke pressie, om machtsmisbruik gaat, bedoeld om het kamp weg te krijgen en niet simpelweg om mensen uit de kou te helpen, blijkt uit twee dingen. Als de gemeente écht zo beggaan is met de koukleumende Occupyers op het Malieveld, dan heeft ze andere opties dan dreigen met politieoptreden. De gemeente kan vast wel aan extra dekens komen. De gemeente kan vast een voorziening bedenken en uitvoeren waarmee er meer warmte op het kamp gemaakt kan worden. De gemeente kan de Occupyers helpen tegen de kou, in plaats van de kou als excuus tegen de Occupyers te gebruiken. ‘Maar de gemeente is niet verantwoordelijk voor het welzijn van die actievoerders’, is de tegenwerping? Dan is de gemeente ook niet verantwoordelijk als de Occupyers zelf de keus te maken om te blijven kamperen, ook nu er strenge vorst aan komt. Dán moet de gemeente Occuopy ook gewoon met rust laten nu.

Er is nog een tweede argument. Als de gemeente écht niet uit is op het verdwijnen van het kamp, waarom laat ze dan onduidelijkheid bestaan over de vraag of Occupyers de tenten weer op mogen zetten als de vorst is verdwenen? “Of de demonstranten als de temperaturen stijgen weer op het Malieveld mogen overnachten, is nog niet duidelijk. Occupy moet dan een nieuwe aanvraag doen, meldt de gemeente Den Haag.” Waarom is dat nodig? Waarom kan de oude aanvraag en bijbehorende toestemming niet gewoon van kracht blijven terwijl het kamperen even onderbroken zou worden? Waarom het eventuele vertrtek van Occupyers niet gewoon beschouwd als tijdelijke onderbreking van een actiedie in principe echter gewoon dóórloopt, zodat een nieuwe aanvraag niet vereist is? De gemeente wekt op zijn minst de indruk dat ze een hervatting van het actiekamp ook wel eens niet zou kunnen tolereren.

De eeerste tekenen zijn gelukkig dat actievoerders zich niet zonder meer bij de gemeentelijke orders neerleggen. Vanmiddag zijn politieagenten langsgeweest om actievoerders de wacht aan te zeggen. Dat gebeurde niet, ondanks de kou. “Iedereen staat te blauwbekken. Ze houden de stemming erin met ijsberen en rondhuppelen”, zegt een ‘zegsvrouw’, kennelijk van de politie, die ook op-merkte: “Iedereen beraadt zich”. Er is ook opgeroepen tot steun: “de actievoerders (…) hebben mensen opgeroepen om te komen naar het tentenkampje.” Een dertigtal mensen riepen rond 17.30 uur slogans, en politie was er toen weer niet. Dat dertigtal mogen er komende uren best nog wat meer worden – nu het er om spant. Maar hoe dit ook afloopt, Occupy gaat dóór.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: