Griekenland: forse vleug volksopstand

zondag 12 februari 2012

In Griekenland ontvouwt zich een forse vleug volksopstand. Daarmee antwoorden woedende mensen op het bezuinigingspakket dat de Griekse regering zo oplegt, een pakket dat hen nog dieper die armoede injaagt. Doe woede neemt de vorm aan van bezettingen van overheidsgebouwen, van gevechten met de oproerpolitie, allemaal in combinatie met een geweldige demonstratie voor het gebouw waar het Griekse parlement momenteel dat bezuinigingspakket bespreekt. Hoe dit afloopt?

Over het bezuinigingspakket pakket ben ik kort. BBC en Guardian geven cijfers. Er zit een verlaging van het minimumloon met rond de 20 procent in het pakket, waarmee het van 751 op 600 euro wordt gebracht. Er zit het ontslag van 15.000 ambtenaren in, als deel van hen het schrappen van arbeidsplaatsen voor uiteindelijk 150.000 ambtenaren. Er zit een korting van pensioenen ter waarde van 300 miljoen euro in. De regering drukt dit plan door omdat dit voorwaarde is om een krediet van EU en IMF te krijgen. Zonder dat krediet kan Griekenland niet aan eerdere betalingsplicht voldoen en gaat Griekenland bankroet, en belandt het land in een “rampzalig avontuur”, aldus de premier. Alsof de bezuinigingen zelf geen rampzalig avontuur zijn voor de getergde bevolking.

Arbeiders, jongeren, scholieren, gepensioneerden demonstreren al enkele jaren om de haverklap tegen het bezuinigingsbeleid waar dit nieuwste plan de zoveelste episode van is. Vandaag bereikt dit protest een nieuwe climax en verscherpt het weer tot daadwerkelijk verzet. Zelfs gevestigde media onderkennen dat het hier om iets groots en heftigs gaat. De NRC: “Tienduizenden mensen hebben zich vanmiddag voor het parlementsgebouw verzameld in Athene. De politie treedt hardhandig op om de menigte uiteen te drijven. Net als vorige week gebruikten agenten traangas om d de felle betogers uiteen te drijven. Nog niet eerder kwamen zoveel burgers samen in Athene om te protesteren, zo meldt persbureau AP.” Opvallend is dat de NRC heet heeft om “burgers die protesteren”, over “felle betogers”…. maar niet over ‘relschoppers’, zoals vaak. De NRC is een burgerlijke krant, maar getuigt hier van intelligent klassenbewustzijn – van de kapitalistenklasse. En die klasse wéét dat ze tegenover brede volkswoede staat, niet enkel tegenover een beperkte radicale groep die terugvecht.

De politiemacht tegenover de demonstranten is enorm, de Guardian schat dat er 6000 agenten van de oproerpolitie bezig zijn of klaarstaan in Athene. Lang niet alle demonstranten vechten daadwerkelijk, volgens Ekathimerini doet “slechts een kleine fractie van de betogers” dat. Demonstranten getuigen evengoed op andere manieren van hun woede. Met borden waar teksten op staan als “Het is zij of wij!”, “Volksopstand”, “Vergok niet alles wat we bereikt hebben”. Een parlementariër van links zegt intussen, nog steeds volgens Ekathimerini: “Traangas heeft de parlementszaal bereikt.”

Maar de kracht van het verzet wordt pas duidelijk als we niet enkel naar gevestigde media kijken. From The Greek Streets, een website met berichtgeving vanuit revolutionaire hoek over het verzet in Griekenland, doet verslag. Lees je de update van de demonstratie, dan lees je over gevechten, arrestaties en dergelijke. Maar je ziet dan lezenderwijs ook het aantal demonstranten groeien van 400 op het Sybntagmas-plein om 15.52 uur, via 1000 om 16.27 en 10.000 om 17.10 naar 50.000 nog geen half uur daarna.

De website kwam ook met een lijst van in de aanloop naar de demonstratie door actievoerders bezette gebouwen. Daaronder regionale overheidskantoren in Corfu en Patras, Larisa en Rethymon, en een gebouw van een juristenopleiding in Athene. Dat is al sinds 9 februari bezet door anarchisten, en bezetters hebben op een tweetal verklaringen met welsprekendheid tot sociale revolutie opgeroepen. “Om te kunnen leven, en niet alleen te overleven”, aldus de tweede verklaring; het eerste communique stelt iets soortgelijks, in iets andere bewoordingen. Maar de strekking is duidelijk , en noodzakelijk. Niet alleen dit bezuinigingsplan moet van tafel, maar de hele sociale, politieke en economische ordening wiens machthebbers dit plan en soortgelijke plannen koste wat kost proberen door te drukken.

Het is maar zeer de vraag of het protest en verzet van vandaag zullen bereiken wat al die algemene stakingen en demonstraties en rellen van de afgelopen jaren nog niet hebben bereikt, namelijk het stopzetten van een bezuinigingsplan. Maar het is wel vurig te hópen. Voor de Griekse én internationale kapitalistenklassen en staten staat veel op het spel. Voor de arbeiders en andere onderdrukten in Griekenland en elders echter eveneens. Een nederlaag van hen zet de weg open voor nog méér anti-sociale sloop, en regeringen in andere staten zullen dan ook harder durven toe te slaan. Als echter de rebelse Griekse bevolking de aanval wél afslaat, dan krijgt daarmee niet alleen de Griekse, maar de hele Europese elite, een grote dreun. Precies zo ’n dreun is noodzakelijk, tegen alle kwelgeesten aan de toppen van de maatschappij die ons van inkomens, rechten en uiteindelijk van onze levens zelf proberen te beroven. Daarom wederom: lang leve het verzet van de opstandige bevolking van Griekenland.

Advertenties

2 Responses to Griekenland: forse vleug volksopstand

  1. Jorein Versteege schreef:

    De Griekse arbeiders moeten stoppen met het stemmen op PASOK. Want die partij won in 2009 de verkiezingen. Men moet eens gaan begrijpen dat de Pan Helleense ”Socialistische” Beweging niet meer de sociaal democratische partij uit de jaren 70 is. PASOK heeft de sociaal democratie naast zich neergelegd en is een keiharde neoliberale, pro-IMF partij geworden. Wat is het verschil tussen PASOK en ”Nieuwe Democratie” ( ND )?

    ”Nieuwe Democratie” is de traditionele burgerlijk rechtse partij van het land. Die zijn de natuurlijke vijanden van de arbeidersklasse. Daarom is een stem op PASOK en ND zeer slecht voor iedereen die minder dan 27.000 euro per jaar verdient ( 2/3 van alle Grieken verdient minder dan 27.000 euro per jaar ).

    Ik zou zeggen niet stemmen op PASOK en ND. Maar doordat er geen duidelijk links alternatief is, ben ik bang dat de extreemrechtse partij; Golden Dawn veel stemmen zal krijgen. Daarom is het noodzakelijk dat een arbeiderspartij opgebouwd wordt.

  2. […] Storm heeft er weer een mooi stuk over geschreven op zijn website Rooieravotr. Eerder schreef hij dit […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: