Naar de antikapitalistische demonstratie 31 maart in Utrecht – en méér mensen meenemen :)

dinsdag 20 maart 2012

Nog twaalf dagen te gaan voor M31, de Europese Actiedag tegen Kapitalisme! Dus nog twaalf dagen te gaan voor de antikapitalistische demonstratie die in dat kader op 31 maart in Utrecht plaats zal vinden. Er komt langzaamaan meer aandacht en ondersteuning los, het begint er steeds beter uit te zien. Maar er is méér mogelijk, er zit méér in dan de gebruikelijke opkomst uit de gangbare radicale netwerken en kringen. Om dat flinke beetje méér er ook uit te halen, dient dan nog wel het één en ander te gebeuren. Handvaten, aanknopingspunten, gelegenheden daarvoor zijn er te over, dus laten we die twaalf dagen optimaal gebruiken!

De steun aan de demonstratie heeft zich intussen gaandeweg uitgebreid. Sinds een week staat er een flinke oproep op de website van Doorbraak, en sinds kort staat de aankondiging ook in de agenda van Socialisme.nu. De Facebook-oproep telt inmiddels 96 aanmeldingen, 71 mensen die aangeven misschien te komen, en ruim 2000 mensen die uitgenodigd zijn. Dat heeft dus nog geen vleugels, maar gaat wel gestaag de goede kant op. Een handvat voor bredere aandacht is ook een verklaring die in Duitsland door kritische wetenschapslui en dergelijke is opgesteld, en die onder meer ook tot deelname aan M31 oproept. Die verklaring is inmiddels vertaald, en staat bij Globalinfo.nl te lezen. De moeite waard! En ook geschikt om verder onder de aandacht te brengen.

Intussen zijn er ook plaatselijke initiatieven ter ondersteuning. In diverse steden zijn er info-bijeenkomsten op touw gezet. Ook Tilburg komt aan de beurt. Daar houden Occupy Tilburg en Vereniging Weldaad een informatiemiddag, aanstaande zaterdag 24 maart. Ik zal daar vanuit Occupy één van de sprekers zijn, naast iemand vanuit Weldaad. Positief is ook dat er busvervoer wordt georganiseerd zodat vanuit Nijmegen, Tilburg en Breda mensen goedkoop én gezellig naar de demonstratie kunnen. Er gonzen dus dingen.

Er kan echter méér. Occupy Tilburg hoeft bijvoorbeeld niet de enige Occupy-groep zijn die deze antikapitalistische betoging volop aandacht en ondersteuning probeert te geven. Veel Occupyers voeren immers niet enkel actie tegen uitwassen van het kapitalisme zelf, maar willen verder kijken, het systeem zelf opgedoekt zien en daaraan bijdragen. De Facebook-oproep in Occupy-kringen een extra zetje geven, en de M31-flyer bij Occupy-acties met kracht verspreiden kan hier helpen.

Intussen gonst het ook buiten linksradicale en Occupistische kringen van allerlei relevante activiteiten. Allerlei groepen komen voor hun rechten en belangen op, eisen veranderingen die botsen met een systeem waar alles draait om geld-richting-top. Afgelopen weken zagen we bijvoorbeeld de grote onderwijsmanifestatie in de Arena; de demonstratie tegen megastallen in Amsterdam; de sit-ins van schoonmakers en sympathisanten op de VU, de Utrechtse Universiteit en in Nijmegen.

De komende twaalf dagen zijn er ook acties die, op zichzelf al solidariteit verdienen maar war tegelijk mensen in beweging zijn die verder kijken dan de specifieke belangen- en deelstrijd. Mensen die zien, aanvoelen, of open staan voor het idee, dat er achter alle specifieke stukken onrecht, verarming en onvrijheid een systeem is , een kapitalistisch systeem, dat omver moet. Mensen dus wiens deelname aan een antikapitalistische demonstratie enerzijds logisch is. Anderzijds ook hoognodig om die demonstratie groter, breder en sterker te maken, en om het isolement van expliciet antikapitalistisch activisme te helpen doorbreken.

Een goed voorbeeld van een actie waar verspreiding van M31-pamfletten om mensen mee te krijgen naar de demonstratie op zijn plek is, vindt aanstaande donderdag 22 maart plaats. Dan is er een vakbondsmanifestatie op het Malieveld als protest tegen in de sociale werkvoorziening. Die zou best een flink groot kunnen worden. De vakbond ABVAKABO zorgt voor busvervoer, en dat doet ze niet als ze maar een miniem clubje verwacht of inzet op slechts een kleinschalig protest.

Sowieso is het handig om actieoverzichten op vakbondswebsites in de gaten te houden, voor manifestaties waar solidariteit te bieden en te vinden is, èn waar de demonstratie aan publiciteit geholpen kan worden. Niet omdat we de vakbondsaanpak als zodanig steunen en vertrouwen, wèl omdat het onderliggende belangenconflict vergt dat we een kant kiezen, èn omdat daar simpelweg potentiële M31-deelnemers rondlopen die waarschijnlijk nog niet op de hoogte zijn van de demonstratie. Veel activiteiten waar je om soortgelijke reden heen kunt, vindt je bijvoorbeeld op ook op de al genoemde website van Socialisme.nu, waar inmiddels – eindelijk – de oproep voor 31 maart ook te vinden is.

Er zijn intussen bijvoorbeeld ook de studenten die in actie komen tegen bezuinigingen. Ook dit zijn acties die steun verdienen, ook dit zijn acties waar potentiële mede-demonstranten te vinden en te bereiken zijn. Op 23 maart is er bijvoorbeeld in Amsterdam een door de studentenbond ASVA georganiseerde ‘Zwarte dag voor het Hoger Onderwijs” waar dit voor geldt. 

De demonstratie kan al met al ene signaal zijn dat er een zichtbare en zelfbewuste groep mensen is die het hele systeem afwijst, vanwege de daarin besloten uitbuiting, ongelijkheid èn onvrijheid, en die dat systeem wil opdoeken en vervangen door iets beters, zinnigers, menselijker en meer duurzaam. Natuurlijk maakt één demonstratie onze oppositie weliswaar zichtbaar, maar nog maar nauwelijks voelbaar. Na 31 maart willen we vérder, met het ondersteunen van specifieke belangen- en deelstrijd, met het versterken van horizontale verbinding en ondersteuning over en weer van die deelstrijd, én met het versterken van een revolutionair antikapitalistisch perspectief binnen al die afzonderlijke gevechten. Het samen demonstreren in Utrecht op 31 maart is, gezien dit alles, geen doel op zich, eerder een etappe onderweg naar méér. Maar om dit alles vooruit te helpen, is die demonstratie beslist belangrijk genoeg om hem de komende twaalf dagen het volle pond te geven, en waar mogelijk nog ietsje meer.

Advertenties

4 Responses to Naar de antikapitalistische demonstratie 31 maart in Utrecht – en méér mensen meenemen :)

 1. johnny hagreis schreef:

  Peter , helemaal mee eens eenheid in de sociale strijd anders krijgen we het kapitalisme nog niet kwijt ! Kom 31 maart.

 2. Richard schreef:

  Peter,

  Kijk eens naar dit filmpje en zeg mij: Ben je echt tegen kapitalisme of ben je tegen ‘crony’ kapitalisme, het spelletje tussen politici en bedrijven om de burger een poot uit te draaien?

 3. jelle schreef:

  @richard

  kapitalisme draait je sowieso een poot uit. crony kapitalisme = kapitalisme. Het probleem is dat in welk soort kapitalistische systeem je ook bedenkt het er uiteindelijk altijd op neer komt dat een hele kleine groep vrijwel alle middelen bezit en de overgrote massa kan lekker wegrotten. Natuurlijk is de ene vorm extremer dan de andere maar klassenverschillen en oneerlijke verdeling van welvaart is de kern van kapitalisme.

  Voorbeeldje uit filmpje: de man verteld dat door concurrentie de prijzen laag worden voor de consumenten en dat zou goed zijn. Wat vergeten wordt is dat dit altijd ten koste gaat van de arbeiders, lonen worden lager en werkdruk hoger.

  Niet te vergeten dat ik door dezelfde concurrentie nu dagelijks 3 postbezorgers door de straat heb lopen ipv 1. Hoezo kostenefficient of voordelig? Wat ik nog erger vind is dat die 3 postbezorgers nu samen netzoveel verdienen als die ene postbode die voor de privatisatie langs kwam. Oh ja, de postzegelprijzen zijn afgelopen jaren ook enorm gestegen, moet je eens raden waar dat naartoe is gegaan…

  Verder zegt hij dat rijke mensen hun geld wel delen en aan de armen geven. Dat is complete lariekoek, der zijn idd uitzonderingen maar het overgrote deel van de rijke mensen deelt niet of nauwelijks, waarom zouden ze dat uit zichzelf doen? Uit onderzoek is ook gebleken dat de aller armsten in Nederland bijvoorbeeld (relatief) veel meer geven aan goede doelen dan rijken.

  Daarnaast kennen we de private armenzorg nog wel van voor de jaren 50, is dat echt iets waar je graag naar terug zou willen? Armen die aangewezen zijn op kerken e.d. Ik denk niet dat we dat moeten willen…

 4. borodin schreef:

  @ richard

  De belangrijkste punten die je filmpje maakt zijn dat de standard of living omhoog is gegaan door het kapitalisme en dat hardwerkende mensen worden beloond door kapitalisme. En hij zegt dat de vele regeltjes dit systeem tegen werken.

  Ten eerste is de “standard of living” niet omhoog gegaan door het kapitalisme. Kijk hiervoor maar naar de negentiende eeuw. Toen het kapitalisme nog nauwelijks werd ingeperkt door allerlei regeltjes was de uitbuiting gigantisch. Pas toen de uitgebuiten zich hiertegen gingen verzetten, dmv vakbonden, socialistische partijen, directe actie enz., ging de “standard of living” omhoog. De landen waar iedereen nu een redelijke levensstandaard heeft zijn over het algemeen dan ook de landen waarin die bewegingen sterk waren, terwijl landen (zoals de vs) waar die bewegingen zwak waren nog steeds veel armen en een lage levensstandaard hebben.

  Ten tweede het fabeltje dat hardwerkende mensen worden beloond door het kapitalisme. In de praktijk werkt dit niet zo, kijk maar naar de fabrieken in azië, daar werken mensen keihard en vele uren per dag en toch kunnen ze maar nauwelijks rondkomen. Om geld te kunnen verdienen in het kapitalisme moet je (wat uitzonderingen daargelaten) al geld hebben. Door te investeren kan je veel verdienen, maar de armen hebben al geen geld om te investeren. En de rijken hoeven helemaal niet “hard te werken” om geld te verdienen, want dat geld wordt voor hen verdient als ze in de juiste bedrijven investeren.

  Veel regels ben ik over het algemeen ook tegen, maar om het kapitalisme te beteugelen zijn ze volgensmij noodzakelijk. Anders keren we terug naar de negentiende eeuwse omstandigheden waarin arbeiders en werklozen worden uitgebuit door de rijken, die alleen maar denken aan hun eigen gewin. Ongelijkheid is inherent aan kapitalisme, en ongelijkheid brengt altijd machtsverhoudingen en onderdrukkingen met zich mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: