Hero’s hilarische heldendaad

woensdag 21 maart 2012

Wat een melig melodrama, afgelopen dag. Nee, helemaal niets is het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV-fractie niet. Maar om aan dat gebeuren nu, zoals de Volkskrant deed, meteen een liveblog te wijden, en nóg eentje over het Kamerdebat erover… Alsof het ging om de val van Moebarak of het begin van de NAVO-luchtaanvallen op Libië of iets dergelijks. Toegegeven, de stap van Brinkman kan het einde van het kabinet Rutte inluiden, maar dat is bepaald op zich nog geen Nederlandse Lente. Niet qua gewicht, en ook niet qua hoopgevendheid. Tenzij…

Intussen zijn er toch wel opmerkelijke dingen in het spel. Zeer geestig is natuurlijk de motivatie van Brinkman. Hij noemde twee dingen. De NRC somt ze op: “De ondemocratische partijstructuur: de PVV is teveel de partij van één man”; en Het ten onrechte wegzetten van groepen mensen zoals moslims en Oost-Europeanen als “tweederangs burgers’”. Het is waar: Brinkman heeft eerder geprobeerd de PVV om te vormen in een partij met meerdere leden dan enkel Wilders. Daarbij zinspeelde hij openlijk op de mogelijkheid dat hij zichzelf dan eventueel als kandidaat-lijsttrekker verkiesbaar zou kunnen stellen. Partijdemocratie had hier nogal verband met de persoonlijke ambitie van Brinkman zelf. Maar inderdaad, hij hééft het onderwerp aangekaart, dus dat dit een breekpunt zou kunnen worden, was al eerder denkbaar. Toch blijft het een beetje vreemd: Brinkman is destijds, willens en wetens, de PC VV-fractie ingegaan onder de exclusieve éénmanszeggenschap van Wilders. Hij heeft meegelift op diens populariteit. Die afwezige partijdemocratie stak hem niet zozeer principieel, maar omdat die hem de weg versperde.

Maar dan dat andere argument. Brinkman zou er tegen zijn om groepen mensen in de hoek te zetten, ze als probleem aan te wijzen. Even voor de duidelijkheid: Wilders is politiek groot geworden via dat ene thema: ‘de Islam’. Oftewel: hij heeft zijn populariteit, zijn machtspositie, zijn zeteltal – ja inclusief de zetel van Brinkman – te danken aan het “wegzetten van groepen mensen”, vooral van moslims, maar ook van vluchtelingen en dergelijke meer in het algemeen. Dat was kern van Wilders’ propaganda, van de PVV-propaganda, van het politieke optreden in en buiten de Kamer. Daaraan heeft ook Brinkman zijn zetel te danken. Nu beweren dat het aanwijzen van bevolkingsgroepen als probleem, als bedreiging, als minder dan de rest, hem tegenstaat is totaal ongeloofwaardig, tenzij er sprake is van eindelijk doorbrekend inzicht.

Maar er is niets dat op zulk doorbrekend inzicht wijst. Ja, eind vorige week bleek Brinkman opeens bezwaar te hebben tegen het PVV-Meldpunt Midden- en Oost-Europeanen. Dat meldpunt is er intussen al geruime tijd, en al die tijd zweeg Brinkman er zo ongeveer over. W at is er gebeurd waardoor hij zijn bewaren heeft ‘ontdekt’ en de moed heeft gevonden om die openbaar te maken? De NRC gaf afgelopen dag al een reconstructie van de val van Brinkman. Ruim twee weken geleden werd hij binnen de fractie op een soort zijspoor gezet, onder meer nadat hij bezwaar maakte tegen de botte omgang met mensen binnen de PVV. Hij werd niet gekozen tot lid van het fractiebestuur, en omdat het fractiebestuur door een reorganisatie samen ging vallen met het bestuur van de Stichting Ondersteuning Tweede Kamerfractie PVV , belandde hij ook buiten dat orgaan. “Voor Brinkman was daarmee duidelijk dat er voor zijn ideeën over een open PVV geen ruimte meer was. Hij stond volledig geïsoleerd.” Daarná kwam zijn kritiek op het ‘Polen-meldpunt’ naar buiten, enkele dagen later gevolgd door de aankondiging van zijn persconferentie waar hij zijn vertrek bekend maakte. De botsing tussen Brinkman en Wilders – een conflict dat langer speelde – wordt door Bert Wagendorp in diens column over de zaak mooi getypeerd: “Hero trok (…) de wijsheid van de Grote Leider in twijfel, iets wat zelfgs de premier niet in zijn hoofd zou halen”… 

Dat hij zich opeens uitsprak tegen het bestempelen van bevolkingsgroepen als tweederangs, is dus vooral een gelegenheidsargument. Maar er kleeft ook strategische betekenis aan: door zich zo op te stellen, verwijdert hij zich van de PVV, maar nadert hij gevestigde politieke partijen, CDA, VVD en zelfs D66. Hij heeft inmiddels al gezegd dat hij een motie van die laatste partij tegen het beruchte Meldpunt zal steunen, en aansluiting bij de VVD sloot hij vanmiddag niet uit. Het heeft er veel van weg dat hij, nu een machtsgreep in de PVV hem niet goed afging, een carrière als gewoon burgerlijk politicus ambieert en daartoe ook zijn opvattingen maar vast wat bijstelde. Nadat rond 2004 de rechts-burgerlijke VVD een kwaadaardige fascistische mutatie voortbracht in de vorm van Wilders en zijn PVV, breng die PVV nu een rechts-burgerlijk politicus voort in de vorm van Brinkman. De grenzen tussen de diverse soorten van rechtsheid blijken erg poreus, hetgeen iets zegt over het vergiftigde politieke landschap en de mate waarin extreemrechtse politiek verweven is in, en acceptabel is voor, het politieke establishment. Nieuw grensverkeer en nieuwe mutaties in en om de zone tussen liberalisme en fascisme ligt in de lijn der verwachtingen.

Ik vermoed overigens dat we van Brinkman zelf verder niet zo heel veel meer gaan horen. Hij is één blok opgeladen ambitie, en daar zitten ze in de VVD – waar ze de schrik van Verdonk nog amper hebben verwerkt – waarschijnlijk niet op te wachten. Nu hij het ‘unique selling point’ van Wilders – islamofobie, vreemdelingenangst – overboord heeft gezet, heeft hij ook geen agendapunt dat hem van én Wilders, én de VVD onderscheidt, dus waarom zouden mensen uitgerekend op hém stemmen?

Intussen heeft Hero’s Hilarische Heldendaad wel invloed. De regering wordt er niet steviger door, oppositiepartijen roepen al om nieuwe verkiezingen. Maar volgens Rutte is dat helemaal niet nodig. Beide kampen hebben hier een beetje gelijk, hetgeen weer eens illustreert dat er binnen begrenzingen van parlementaire politiek geen recht te halen is, want beiden kunnen niet tegelijk hun zin krijgen… Inderdaad: het parlementaire draagvlak van het kabinet – de twee coalitiepartijen VVD en CDA plus gedoogpartij PVV – hadden tot gisteren de helft plus één Kamerzetels, en nu nog maar de helft. Het gedoogakkoord waar dit kabinet op leunt is daarmee haar meerderheid kwijt. Daarin aanleiding zien om het kabinet tot opstappen te bewegen, is niet vreemd.

Maar zolang een kabinet, in het formele staatsrechtelijke taaltje, ‘kan rekenen op en vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal’ – oftewel, zolang het parlement in de regel wel meerderheden in het parlement kan vinden voor haar beleid – kan Rutte toch doorregeren. Pas als dat systematisch niet meer lukt, wordt het anders. Pas als er een motie van wantrouwen wordt ingediend die dan een meerderheid krijgt, pas dán is het feest voor Rutte voorbij. Wat Rutte doet – een smaller geworden gedoogconstructie overeind houden door zich buiten die constructie nog eens te laten gedogen door SGP en nu ook Brinkman – is een rare vertoning. Maar een onontkoombaar argument tot aftreden is het staatsrechtelijk niet, hoe jammer Samson, Roemer, Pechtold en Sap dat ook mogen vinden.

Daarmee ben ik natuurlijk helemaal geen voorstander van het aanblijven van Rutte geworden. Integendeel, dat kabinet moet wel degelijk zo snel mogelijk vertrekken. Maar de kernreden daarvan ligt niet in de parlementaire stemverhoudingen, of in een staatsrecht dat voor mij net zomin legitiem is als de staat zelf. Met of zonder meerderheid, met of zonder gedoogconstructies, het kabinet is een vijandige macht. Rutte’s regering organiseert diefstal en roof op grote schaal. Dat heet ‘bezuinigingen’. Rutte’s regering organiseert armoede en dwangarbeid, door mensen met intimidatie de uitkering uit te treiteren, op weg naar niet-bestaande banen of naar werkprojecten waarmee gemeenten bijstandsaanvragers tegenwoordig opzadelen, oftewel naar dwangarbeid. Rutte’s regering helpt, met die malle politiemissie in Kunduz, een wrede en domme bezetting van Afghanistan overeind te houden. Rutte’s regering belichaamt met dit alles een vorm van georganiseerde criminaliteit. En om dat aannemelijk te maken hoef ik tenminste geen kroongetuige om te kopen.

Laat Rutte’s kabinet dus inderdaad onmiddellijk verdwijnen. Maar laten we dan eens kiezen voor een werkelijk andere, drastische aanpak. Laat Rutte vertrekken, met zijn kabinet erbij – en laten we hem dan niét laten vervangen. Geen nieuwe verkiezingen. Geen nieuwe formatie, geen nieuwe regering in plaats van de afgetreden – in dit scenario daadwerkelijk opgestapte, dus ook niet demissionaire – oude regering. Laat het Catshuis gewoon eens leegstaan, of beter: zorg voor een goede verbouwing en breng de ruimte onder in de sociale woningbouw. Of vestig er een sociaal centrum, of een Museum voor Laat-Kapitalistische Gruwelen, misschien met Brinkman als suppoost. Intussen bestuurt de bevolking – wij allemaal – zichzelf wel. Dat zal niet makkelijk zijn, maar ongetwijfeld eerlijker en beter dan welke regering ook.

Advertenties

2 Responses to Hero’s hilarische heldendaad

 1. jelle schreef:

  Idd, en om het nog erger/leuker te maken, een extra argument van Hero:

  Lobbykantoren in de Verenigde Staten doneren volgens het dinsdag uit de PVV-fractie gestapte Kamerlid Hero Brinkman grote bedragen aan een PVV-stichting. Hij zei in het tv-programma Pauw & Witteman dat hij ,,de stellige overtuiging” heeft dat dat gebeurt.
  http://www.depers.nl/binnenland/638407/Brinkman-lobbykantoren-VS-steunen-PVV.html

  Wat een hypocriet is ’t zeg. Hij weet dit dondersgoed, al vanaf het moment dat hij de partij instapte. Als donaties uitsluitend van “henk en ingrid” zouden komen zou wilders dit maar al te graag delen met de buitenwereld.

  En over die liveblogs en extraextraextra nieuwsuitzendingen… das een nieuwe hype in de media. Als der een scheet wordt gelaten door een kamerlid is dat tegenwoordig al een extra journaal en een liveblog. die vervolgens uren en uren onzinnige informatie en nieuwe ‘feitjes’ brengen.

 2. […] makkelijk zijn, maar ongetwijfeld eerlijker en beter dan welke regering ook. Verscheen eerder op rooieravotr. Auteur: Peter Storm. Stem of voeg toe aan:FacebookEmailPrintGerelateerde […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: