Amiens, uitbarsting van woede

dinsdag 14 augustus 2012

Rellende jongeren vochten afgelopen nacht met de politie in Amiens, Frankrijk. Een school ging in de fik, jongeren bestookten politie met vuurwerk en schoten hagel. De burgemeester van de stad: “het is jaren geleden dat we een nacht meemaakten die zo gewelddadig was als deze, met zoveel schade”. Opgetrommelde politieversterking bedwong de rellen, door middel van traangas en rubberkogels. Tot zover wat je een frontbericht uit de oorlog tussen jeugd en gezag zou kunnen noemen.

De burgemeester is een socialist. De president van Frankrijk sinds enige tijd ook. Het antwoord dat ze echter op de rellen hebben is: veiligheid, afgedwongen door politie en erger. Er is geen merkbaar onderscheid met wat het antwoord van de rechtse president Sarkozy zou zijn. President Hollande: “Onze prioriteit is veiligheid, wat betekent dat er in de volgende begroting aanvullende hulpbronnen zal omvatten voor gendarmerie en de politie.” Dat zal helpen. In 2005 woedden er in tal van arme voorsteden in Frankrijk rellen en opstandigheid. Ook toen was er de roep om hard optreden, en het is de stemmingmakerij van destijds die de campagne van Sarkozy vleugels hielp geven, richting het presidentieel paleis. Nu zien we, op kleine schaal, dezelfde opstandigheid de kop op steken.

Doorgaans is de aanleiding van rellen te vinden bij de politie zelf. Ook nu is er deden om dat te denken. Een dag eerder arresteerde de politie in Amiens iemand wegens gevaarlijk rijgedrag. Het moment en de plek van arrestatie was nogal lomp: tijdens een wake voor iemand van 20 jaar die omgekomen was bij een motorongeluk. Ik zou ook boos zijn als politie uitgerekend dáár en dan iemand kwam arresteren. De politie behandelt jonge bewoners van arme voorsteden min of meer standaard als bewoners van bezet gebied. Het betreft hier vaak ook jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst, die racistische uitsluiting – waar de politiehouding mee samenhangt – dagelijks ervaren. Dat jonge bewoners reageren zoals bewoners van bezet gebied vaker doen – met het bekogelen van de bezettingsmacht, in dit geval de politie – is niet vreemd.

Of bij botsing tussen de jeugd in Amiens en de politie dit racisme ook een rol speelt, weet ik niet. Dat Amiens genoemd werd als één van 15 plaatsen waar de veiligheidssituatie het meest zorgwekkend genoemd werd vanuit de regering, doet vermoeden dat het hier inderdaad de klassieke mix van armoede, uitzichtloosheid en racisme betreft, een broeiende woede, door politie met immer dreigend geweld bedwongen. Een incident op een broeierige zomeravond is dan makkelijk aanleiding tot een uitbarsting van die opgekropte woede. Meer politie zal die uitbarsting wel weer bedwingen. Maar de woede, de terechte woede van vernederde en vertrapte mensen, groeit verder. Tot…

Advertenties

2 Responses to Amiens, uitbarsting van woede

 1. Sjaak schreef:

  Je bent wel snel met je oordeel Peter. Ik vind het juist een goed signaal om als iemand bij een verkeersongeluk is omgekomen een potentiele veroorzaker van dit soort ongelukken op te pakken. Je enige bron is Al Jazeeera?
  Maar daar is sprake van 100 jongeren die rellen schopten. Geloof je echt dat hun woede zal uitmonden in verzet tegen armoede en uitsluiting. Of misschien waren het wel precies die paar procent mensen die in geen enkele maatschappij zullen deugen. Er bestaat nu eenmaal gajes en tuig dat uit roven gaat en een school en buurthuis slopen. En kijk jij ook maar uit als je daar tussen komt, want ze pakken juist graag die alternatievelingen. Of was de rel gericht op krijgen van een nieuw buurthuis?

 2. peterstorm schreef:

  Je leest wellicht dingen die er niet staan. Ik zeg helemaal niet dat deze lui met hun rel iets concreets eisen, een buurthuis. Ik laat me er ook niet over uit of ik hier een vorm van gericht verzet in zie. Ik zie er een uiting van woede in, een woede die redenen heeft; en inmiddels ben ik niet meer de enige. Ik citeer: “The BBC’s Christian Fraser, in Paris, says unrest in places like Amiens is often blamed on the widespread sense of alienation in these suburbs where youth unemployment can be as high as 40%. But, he says, local residents have blamed heavy-handed policing. ” Uit: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-19261885 . Botte politie, gecombineerd met sociale uitsluiting. Recept voor rellen, lijkt me. Daarmee is nog niets gezegd over de zinnigheid van de rel zélf, ik heb het eigenlijk alleen over de wortels, de redenen van zo’n rel. Ik plein er niet voor als actievorm; ook niet ertegen trouwens, mijn artikel gáát daar domweg niet over.

  Mijn enige bron over de arrestatie was trouwens NIET Aljazeera. De BBC noemt de aanhouding ook, met wat minder detail. En ik las het ook ergens op Nu.nl. En de aanleiding is dan niet zozeer de aanhouding zelf, maar de als respectloos ervaren plaats en tijd ervan, namelijk tijdens de herdenking van een slachtoffer van een ongeluk. Citaat: “De rellen, volgens burgemeester Gilles Demailly de ernstigste in jaren, braken uit na een identiteitscontrole door de politie op het moment dat tientallen jongeren bijeen waren om een vriend te herdenken die door een scooterongeval om het leven was gekomen.”, http://www.nu.nl/buitenland/2884051/jongeren-rellen-in-noord-franse-stad-amiens.html Je staat je vriend te herdenken, en hup, daar komt de politie en verricht een arrestatie. In een wijk waar politie en jeugd hoogstwaarschijnlijk al op gespannen voet staan. Gek he, boze reacties?

  Meerdere bronnen, duidelijke verwijzingen, en voorbehoud over de achtergrond van jongeren in Amiens zelf (“Of bij botsing tussen de jeugd in Amiens en de politie dit racisme ook een rol speelt, weet ik niet”, schreef ik immers) , en een redenering die je niet weet aant te tasten (behalve dan door me een ándere toe te dichten, eentje die ik niet hanteer…).. Misschien was ik snel in mijn oordeel, maar niet té snel…

  Dat er “nu eenmaal gajes en tuig” is, zou best waar kunnen zijn overigens, ik weet dat nog zo net niet. Het is echter nog geen reden om zulk tuig en gajes een uniform, traangas, rubberkogels, pantserwagens en méér te verschaffen en ze uit belastinggeld op arme wijken los te laten, of ze tot minister uit te roepen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: