Groot-Brittannië in oorlog tegen democratie

Voor de invoering van een politiestaat zijn helemaal geen fascisten, stalinisten of militaire junta’s nodig, zo blijkt in Groot-Brittannië. Regeringspartij New Labour – gemuteerd vanuit de Labourpartij, en levend bewijs dat sociaal-democratische partijen zowel erg asociaal als erg antidemocratisch kunnen zijn – is er ook zeer bedreven in, net als de Conservatieven die Londen weer besturen. Twee voorbeelden

Gisteren nam het Lagerhuis een wet aan die het mogelijk maakt om van terrorisme verdachte arrestanten 42 dagen vast te houden zonder proces. Die termijn was sinds 2006 al 28 dagen, ook al misdadig lang. Daarvoor was het 14 dagen sinds 2003, en 7 dagen volgens een antiterrorismewet uit 2000. Een snelle uitbreiding van deze despotische bevoegdheid van de staat dus. Timothy Garton Ash laat in de Guardian zien hoe absurd dit soort regels zijn, en hoe het lijkt op de gang van zaken in een openlijke dictatuur. Tussen met dit oprekken van tijden dat mensen zonder proces vastgezet kunnen worden, neemt de regering feitelijk het recht om mensen van de straat te plukken en gevangenisstraf te bezorgen zonder iets dat op een fatsoenlijke rechtsgang lijkt. Deze macht typeert een politiestaat.

De dag ervoor maakten autoriteiten bekend dat actievoerders die op 15 juni tegen het bezoek van president bush aan Londen willen demonstreren, geen toestemming krijgen om dat op de gekozen plaats – dichtbij Downing Street en dergelijke – te doen. De politie heeft in die buurt een demonstratieverbod ingesteld. Bij eerdere soortgelijke verboden was overigens de aankondiging om tócht te demonstreren herhaaldelijk voldoende om dat verbod op het laatste moment van tafel te krijgen. ook nu hebben actievoerders van onder meer de Stop the War Coalition en de daarbinnen actieve Socialist Workers Party opgeroepen om het verbod te trotseren.

Even goed is ook dit demonstratieverbod een autoritaire ingreep tegen democratische rechten. Minder demonstratievrijheid, langer vastgehouden kunnen worden zonder proces – het laat weer eens zien dat de ‘oorlog tegen terorisme’ vooral ook een oorlog tegen democratie is.

Plaats een reactie