Politiegeweld Utrecht krijgt tegengas – demonstratie 12 mei en meer

woensdag 4 mei

Er komt protest op gang  tegen het grove optreden van ME, stillen, een enorme politiemacht, ingezet tegen tweehonderd demonstranten en tegen buurtbewoners en omstanders bij de 1 mei-demonstratie afgelopen zondag in Utrecht. Gemeenteraadsleden komen met vragen aan burgemeester Wolfson. Er zijn her en der indringende verslagen over demonstratie en politieaanvallen te lezen. En er komt – heel belangrijk – een demonstratie tegen het politiegeweld. Volgende week donderdag 12 mei vanaf 18 uur verzamelen mensen zich bij het Stadhuis in Utrecht. Yes!

Waarom dit protest nodig is? Ik verwijs nog maar eens naar de diverse verslagen. Er is het indrukwekkende stuk van een lid van de Anarcho-Syndicalistische Bond, ook te vinden op Indymedia als: “1 Mei de politie mept vrij!”. Er is “1 mei demonstratie Utrecht toppunt van repressie” op Yvonne’s blog. Er zijnhet verslag van Gerrit de Wit op Doorbraak, er is het meer analytische, sterke stuk  van Chris Verwey op Facebook. Er is de reportage van Jos van Sambeek in De Nieuwe Utrechter: “Politie zet overmacht in tegen 1-mei optocht”. Er is, kortom, ruimschoots genoeg informatie beschikbaar om vast te stellen dat de politier als uitvoerders, de burgemeester als verantwoordelijke, een grove aanslag op rechten en vrijheden, op lijf en leden, van betogers en bewoners, heeft gepleegd. Het is een aanslag die een stevig antwoord vereist, om herhaling en verscherping van deze onderdrukking tegen te gaan.

Gemeenteraadsleden komen intussen met vragen.  Jos Van Sambeek schrijft erover. De vragen betreffen de absurde regel dat spandoeken slechts maximaal 1 bij 1.5 meter mochten zijn, dat stokken aan vlaggen en spandi oeken verboden waren, dat regels pas twee dagen van tevoren aan organisatoren werden doorgegeven. “De partijen willen verder weten (…) waarom de politie het onmogelijk maakte voor demonstranten en passangten om de optocht te verlaten dan wel zich erbij aan ter sluiten”, aldus het artikel.

Harry Westerink schrijft in een stukje op de Doorbraak-site over de raadsleden wel: “Helaas bekritiseren ze in hun vragen niet het schofterige politiegeweld dat tot veel gewonden leidde. en ook niet de massale inzet van stillen, agenten in burgerkleding.” En inderdaad, de kritiek van gemeenteraadsleden is erg beperkt, het is goed daarop te wijzen. Sowieso is het stellen van gemeenteraadsvragen een middel waar we niet teveel van hoeven te verwachten. De reactie op korte termijn zou wel eens ‘u hoort nog van ons’ kunnen zijn, waarna over drie maanden een piepklein berichtje er wellicht melding van maakt  dat nader onderzoek inderdaad heeft uitgewezen dat de politie terughoudender had kunnen opgetreden. Maar het feit dat de vragen gesteld worden, nu, is desondanks gunstig, het biedt aanknopingspunten om het politieoptreden aan te klagen en de autoriteiten er mee in verlegenheid te brengen.

Beslissend zijn echter niet de gemeenteraadsleden, en evenmin  de vraag hoe de media het oppikken. Beslissend is vooral wat we zelf – actievoerders, samen met buurtbewoners en andere solidaire mensen – doen. Daarom is het initiatioef om op 12 mei te demonstreren bij het stadhuis zo uitermate welkom. Ik hoop daar heel veel deelnemers aan de 1 mei demonstratie in Utrecht weer te zien. Maar ik hoop vooral ook op deelname vanuit bredere groepen. Ik hoop dat die geweldige mevrouw die zondag de hele route langs de demonstratie meeliep, om aan het eind de demonstranten een hart onder de riem te steken en de politie de mantel uit te vegen, er weer is en al haar buren, mensen uit haar straat en de straten in de buurt, meeneemt. Het is immers niet alleen ons recht om te demonstreren dat is aangevalllen. Het is het recht van mensen om zich vrij te bewegen op straat dat grof is geschonden. De vrijheid van ons allemaal saat op het spel, tegenover een staat die steeds vaker openlijk als politiestaat optreedt.

Ik zal op de demonstratie zijn, en ik hoop heel veel van mijn lezers ook. En laten we proberen in onze omgeving e ook zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om mee te doen, direct en/of indirect het protest te versterken. Er staat een oproep op Indymedia, en op de website van de Vrije Bond. Er is intussen ook een Facebook-oproep. Ik hoop meer oproepen tegen te komen op allerhande sites, van anti-autoritair linkse organisaties zoals Doorbraak en diverse anarchistische groepen, maar ook van allerlei andere linkse initiatieven, van migrantengroeperingen, van vakbondsinitiatieven en dergelijke. Het gaat ons allemaal aan, want het demonstratierecht is van elk van ons.

Advertenties

2 Responses to Politiegeweld Utrecht krijgt tegengas – demonstratie 12 mei en meer

  1. Emil schreef:

    Ook op socialisten.net is een verslag verschenen: http://socialisten.net/1578

  2. Taylan schreef:

    Er is een brief geschreven door aantal buurtbewoners waarin ze het geweld door de politie op 1 mei is gebruikt tegen de demonstranten afkeuren. Ze willen ook op de raadsvergadering spreken.Staat ook op de Doorbraak site.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: